Noul roman al lui David Lodge

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 21 august 2011 18 afişări

David Lodge revine cu o nouă ispravă literară, la fel de sofisticată şi plină de spirit ca mai toate cărţile sale de până acum.

De unde, în "Autorul, la rampă!", se strecurase în viaţa unuia dintre cei mai celebri confraţi ai săi (l-am numit pe Henry James, american prin naştere, dar trăitor, în ultimii săi 53 de ani de viaţă, în Anglia), aici, în "A Man of Parts", curiozitatea îi este stârnită de Herbert George Wells, autorul "Omului invizibil".

Textul se deschide cu un portret al unui Wells îmbătrânit, aflat cu doi ani înainte de moartea sa, survenită în 1946. Aflat la pat, în casa lui din Regent's Park, ca urmare a unei maladii incurabile, prozatorul nu mai are de mult inspiraţia prolifică a anilor 1885-1829, când îşi scrisese capodoperele "Maşina timpului" şi "Războiul lumilor". Acum se lasă pradă unui prelung monolog în care evocă toate perioadele creaţiei sale (mai ales epoca marilor SF-uri amintite), problemele scrisului, dar şi omul dindărătul scriitorului.

David Lodge, "Bărbatul făcut din bucăţi", Editura Polirom, Iaşi, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/noul-roman-al-lui-david-lodge-8635948
8635948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.