Modelul Lexus in politica externa

Postat la 10 aprilie 2008 50 afişări

Thomas Friedman, una dintre cele mai autorizate voci jurnalistice ale momentului in materie de politica mondiala, de trei laureat al premiului Pulitzer, a publicat in anul 1999 o carte care a facut istorie: „Lexus si maslinul”.

Aflat in 1992 in Japonia, Friedman a facut o vizita la o fabrica de masini Lexus si a asistat la munca robotilor insarcinati cu montajul.

In seara aceleiasi zile, in vreme ce manca o portie de sushi intr-un tren nipon de mare viteza, a citit intr-un ziar despre inca un conflict armat intre palestinieni si isralieni. Situatia i s-a parut izbitoare: jumatate din planeta alearga dupa Lexus-urile zarite de el dimineata (sau, cel putin, dupa tehnologia care le-a facut posibile), in vreme ce cealalata jumatate se lupta ca sa ia in posesie cine stie ce maslin din Fasia Gaza.

Asa a luat nastere aceasta carte, reeditata de curand la noi de catre Editura Polirom, o carte care isi propune sa analizeze schimbarile lumii moderne, desfasurate sub semnul unei confruntari intre Lexus (intruchipare a nevoii de confort, de lux, de modern) si maslin, reprezentand radacinile, pamantul si casa.

In ultimii ani, constata Friedman, am asistat cu totii la revolutia mijloacelor de comunicare, care a facut ca maslinul sa se piperniceasca in fata Lexus-ului.

Continuand metafora, daca pe vremuri omul nu vedea de la fereastra sa decat maslinul plantat in curte, astazi poate zari, gratie mijloacelor de comunicare, lumea intreaga, cu bogatia, opulenta, masinile, avioanele si banii ei. Maslinul e pe cale sa-si piarda farmecul, in fata globalizarii, dar anxietatea in fata pierderii radacinilor nu e mai putin dureroasa.

Volumul ofera o privire de ansamblu asupra globalizarii si a transformarilor prin care trec lumea afacerilor si economia mondiala si pledeaza, cum era de asteptat, pentru un echilibru intre tendinta spre modernizare si dorinta de conservare a vechilor valori.

Thomas L. Friedman, „Lexus si maslinul”, Editura Polirom, Iasi, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Friedman
/arta-si-societate/carte/modelul-lexus-in-politica-externa-2539982
2539982
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.