Marketing si homari

Postat la 14 iulie 2009 148 afişări

Bill Bishop, actualmente sef al unei prospere firme de consultanta si autor de numeroase bestseller-uri pe teme economice, a avut o sumedenie de indeletniciri: plasator la cinema, sofer, vanzator de crenvursti si vata de zahar, operator de telescaun, instructor de tenis, operator de computer, ospatar.

Din aceasta vasta experienta, Bishop a strans o sumedenie de exemple despre cum se poate reusi in afaceri, pe care le-a adunat, dupa terminarea studiilor de jurnalism, intr-o carte ce l-a facut cunoscut: “Cum sa vinzi un homar”. Un volum cu mici povestiri ce descriu situatii concrete din lumea afacerilor si ofera, in absenta oricarui discurs teoretic, invataturi si solutii la probleme des intalnite. Dificultatile pe care trebuie sa le depaseasca proprietarii de mici afaceri sau oamenii de marketing sunt oferite drept pilde intr-o maniera hazlie si insolita.Dintre cele 17 astfel de istorii, am ales sa v-o prezentam pe cea care da titlul volumului.

Pe cand era inca student la facultate, Bishop era ajutor de bucatar intr-un restaurant din Toronto, iar ambitiile lui profesionale erau destul de limitate, ceea ce l-a facut sa ezite indelung atunci cand i s-a oferit promovarea ca ospatar. La un moment dat, cand conducerea restaurantului a lansat “Concursul homarilor”, menit sa creasca vanzarile de meniuri cu homari, existenta lui profesionala a intrat in impas. Incurajati de patroni sa foloseasca “vanzarea sugestiva”, ospatarii isi intrebau clientii, dupa ce acestia comandau, “daca nu cumva doresc totusi o garnitura de homar la friptura”. Rezultatele au fost mediocre (homarul este foarte scump), iar maniera de marketing i s-a parut delicatului domn Bishop prea agresiva (cum de fapt si era).

Consultandu-se cu mentorul sau, Marketing Mike, afla in sfarsit solutia pentru a deveni castigatorul concursului: “Problema este ca tu si ceilalti ospatari - i-a spus Mike - va straduiti prea tare sa vindeti homari, cand de fapt ar trebui sa-i promovati!”. Aceasta este, de fapt, diferenta dintre vanzare si marketing: vanzare inseamna sa bati la usa cuiva incercand sa-i vinzi ceva, iar marketing inseamna sa faci astfel incat sa ii determini pe clienti sa bata la usa ta.

Bill BishopCum sa vinzi un homar”,

Editura All, Bucuresti, 2009

Aparitii noi:

  • Crime In oglinda

    Intr-o seara de vara, in timp ce toti tovarasii lor de joaca s-au intors deja acasa pentru cina, trei copii nu mai izbutesc sa iasa din padurea tacuta si intunecata de langa o suburbie a Dublinului. In cele din urma, politia il gaseste in viata pe unul dintre copii, un baiat care strangea in brate trunchiul unui copac, avand incaltarile pline de sange. Din pacate pentru mersul anchetei, micutul nu-si mai amintea o iota din ce i se intamplase. Dupa 20 de ani, Rob, unicul supravietuitor al atrocei aventuri, a devenit el insusi inspector de politie si acum se fereste cu mare grija sa-si dezvaluie trecutul, chiar si apropiatilor sai. In aceeasi padure din preajma Dublinului este asasinata o fetita, al carei cadavru sta oferit precum o jertfa, pe un stravechi altar celtic. In timp ce se grabeste la locul faptei, Rob incepe sa fie asediat de fragmente de amintiri din seara primei disparitii. Cele doua istorii sangeroase incep sa se intrepatrunda si sa se completeze una pe cealalta.

Tania French “Padurea”,

Editura RAO,

Bucuresti, 2009

 

  • Misterul masculin

    Pentru majoritatea femeilor, barbatul ramane un mare necunoscut, intre altele si pentru ca majoritatea psihologilor si sexologilor s-au aplecat mult mai frecvent asupra misterelor sufletului feminin. Cartea lui Gérard Leleu, renumit medic francez si specialist in terapia de cuplu, reprezinta o calatorie in intimitatea masculina, un manual care ne explica, poate pentru intaia oara, care este istoria sexului puternic, care sunt temerile si indoielile barbatilor, visele lor secrete si ce comportamente ii fac sa vibreze si sa intre in rezonanta cu femeile.

    Gerard Leleu “Barbatul de azi explicat femeilor”,

    Editura Trei, Bucuresti, 2009

     

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marketing,
carti,
daniel nicolescu,
bill bishop,
/arta-si-societate/carte/marketing-si-homari-4639567
4639567
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.