Mâncarea înseamnă sex, putere (şi încă vreo câteva chestii)

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 07 octombrie 2012 78 afişări

Ca şi numele său, jumătate (exagerez, desigur) din cartea lui Anthony Bourdain e în franceză. Colcăie de vorbe pentru mulţi obscure, precum friturier, saucier, moules mariniéres, chiffonade, faux filets etc. etc.

Nu, Anthony nu este francez pe jumătate, ci doar un "chef" care şi-a învăţat temeinic meseria (care meserie, orice s-ar spune, e autoritar dominată, la nivel universal, de spiritul Hexagonului) şi care a descoperit indicibilele seducţii ale gastronomiei călătorind, la vârsta de 9 ani, spre Franţa. Până atunci, mâncarea era pentru el nimic altceva decât "o substanţă pe care ţi-o îndeşi în gură atunci când ţi-e foame". După un stagiu consistent în ţara lui Brillat-Savarin, lucrurile s-au schimbat: untul a început să aibă alt gust, supa a prins să desfete palatul, brânzeturile "puturoase" să răsfeţe simţurile, iar stridiile, ei bine, stridiile… Dar mai bine ascultaţi ce zice autorul despre această experienţă culinară: "Îmi amintesc de prima mea stridie aşa cum îmi amintesc de pierderea virginităţii - şi, în multe privinţe, cu mai mare plăcere".

Anthony Bourdain - probabil cel mai cunoscut "chef" al lumii, la ora actuală, alături de Jamie Oliver - este un hedonist, care nu se sfieşte să caute cu lumânarea plăcerile lumii şi să le încerce, uneori în varianta lor extremă. Experimentează şi trăieşte la cea mai înaltă tensiune bucuriile simţurilor, pe care le amestecă într-un carusel nebun, trece de la droguri la "salade de boeuf sauce vinaigrette" şi la amorul carnal, cu firescul omului care n-a făcut toată viaţa altceva decât să caute fericirea simplă a trupului.

Şi-a început cariera ca spălător de vase, a trecut prin toate fazele umilitoare ale uceniciei prin varii bombe de cartier, a ajuns la CIA (Culinary Institute of America), a scris două romane de succes, s-a plimbat prin toată lumea şi şi-a făcut publice reflecţiile graţie emisiunii tv No Reservations şi, finalmente, a ajuns să scrie prima sa carte non-fiction: "Kitchen Confidential", recent tradusă la noi, la Victoria Books. E o carte plină de umor, de cinism şi de reţete inedite, care descrie ascensiunea sa personală, dar mai ales culisele vieţii de bucătar, misterele cuhniilor şi tot cortegiul de minunăţii pe care privilegiul de a fi "chef" le aduce.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/mancarea-inseamna-sex-putere-si-inca-vreo-cateva-chestii-10170259
10170259
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.