Managementul a murit - traiasca managementul!

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 06 februarie 2011 70 afişări

"Managementul este depasit. Precum motorul cu ardere interna, managementul reprezinta o tehnologie care, in linii mari, si-a incetat evolutia." Aceasta este fraza cheie din prefata unei carti incitante, revolutionare, scrisa de Gary Hamel in colaborare cu Bill Breen.

Da insemne asta ca Gary Hamel, unul dintre cele mai sonore nume ale strategiei economice la nivel mondial, fondator al Management Innovation Lab, canta prohodul managementului? Dimpotriva, el clameaza urgenta unei innoiri manageriale fundamentale si apusul managementului traditional ca tehnica de gestiune. Gary Hamel ii invita pe toti conducatorii de intreprinderi (si, de fapt, pe toti cititorii sai) sa iasa de pe caile batatorite si sa practice "inovatia manageriala", pe care o asaza in fruntea tuturor celorlalte tipuri de inovatie (strategica, produse/servicii, procedee).

Sprijinindu-se pe numeroase exemple, culese din experienta a circa o suta de intreprinderi, cartea ne ajuta sa punem intrebarile potrivite, ca sa rasturnam principiile generale ale managementului (ca, de pilda, "De ce sa opunem libertatea disciplinei?") si sa renuntam la prejudecati. Cele trei exemple de baza sunt niste companii cu dimensiuni, cultura si sectoare diferite: Whole Foods, distribuitor de produse bio, WL Gore, o companie de inovatie industriala, si Google, sistematizatorul de informatie pe net. El analizeaza, in cazul fiecarei companii, functionarea, modul de lucru si caracteristicile manageriale care le deosebesc de alte societati similare. Dar si punctele comune: principii manageriale care favorizeaza adaptarea la mediul in care se afla plasate, un scop antreprenorial limpede si integrat la nivelul tuturor colaboratorilor, echipe autonome si, desigur, ambitii de anvergura. Nu in ultimul rand, increderea in capacitatea angajatilor de a participa la evolutia firmei si la punerea in practica a proceselor care valorizeaza ideile, actiunile si oamenii.

Desigur, fiecare companie este diferita, fiecare cultura este specifica. Asa incat fiecarui sef de institutie ii revine misiunea ca, in contextul propriu, sa-si puna problema propriei conduceri si a raportului cu salariatii. Bogatia exemplelor furnizate de Hamel (dincolo de cele deja pomenite) subliniaza faptul ca problema inovatiei manageriale este una pentru toti si doar raspunsurile sunt multiple, iar ele trebuie cautate cu rabdare, in sanul fiecarei comunitati si al fiecarui mediu de afaceri in parte.

Gary Hamel, Bill Breen, "Viitorul managementului", Editura Publica, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Gary Hamel,
Bill Breen,
management,
viitor
/arta-si-societate/carte/managementul-a-murit-traiasca-managementul-7954169
7954169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.