Lumea de la "breaking news" şi cea din spatele ei

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 05 august 2012 36 afişări

Trăim, s-a spus şi se tot spune, într-o lume a cărei imagine ne este oferită de media, în primul rând de televiziune. Oferită potrivit „standardelor” acesteia, discontinuă, secvenţială, cu informaţia mereu pusă în scenă, prezentând un real spectacularizat. Un real în care se succed imagini şi date despre războaie, despărţiri, apariţii şi dispariţii de vedete, apariţii şi dispariţii de state, alegeri în nu contează care stat, demisii sau demiteri de persoane publice cunoscute sau necunoscute publicului, nunţi sau înmormântări fastuoase, accidente etc.

Dacă dăm la o parte din acest amalgam tot ceea ce înseamnă invazie în spaţiul public a atâtor scene private şi ne referim doar la secvenţele referitoare la ce se întâmplă într-adevăr în lume, faptele prezentate rămân doar scurte trepidaţii de suprafaţă. Să luăm doar un exemplu, aparent paradoxal: într-o lume definită tot mai mult ca un "sat global", procesul de retrasare a graniţelor, în cea mai mare măsură rezultat al secolului 20, continuă şi astăzi. Dispar şi apar frontiere şi, odată cu ele, noi surse de instabilitate, noi tensiuni, adversităţi sau noi alianţe. Cum, din ce cauze, cu ce consecinţe? În mare măsură, acest proces este tributar memoriei istorice, şi, implicit, redefinirii identităţii naţionale. Astfel încât a te informa asupra istoriei diferitelor state nu înseamnă doar a-ţi satisface o simplă curiozitate enciclopedică, ci a dobândi o perspectivă utilă, deseori absolut necesară pentru a înţelege desfăşurarea evenimentelor de pe scena contemporană, scenă ai cărei nu doar spectatori suntem noi înşine.

Un excelent ghid pentru toţi cei interesaţi de această perspectivă o constituie recent apăruta Enciclopedie de istorie universală semnată de Horia C. Matei, consacrată exclusiv istoriei celor 196 de entităţi statale de astăzi. O istorie multipolară, în care evoluţiile din spaţiul politic primesc luminile datelor economice şi sociale. O carte pe care ar trebui să o avem alături ori de câte ori privim şi primim "breaking news". Căci, cum spunea Croce, "orice istorie este istorie contemporană" sau, ca să îl parafrazăm pe Cicero, istoria rămâne şi în epoca atotputernicei televiziuni, "magistra vitae".

Horia C. Matei, "Enciclopedie de istorie universală", 672 pag., Editura Meronia, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/lumea-de-la-breaking-news-si-cea-din-spatele-ei-9921149
9921149
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.