Lecturi de duminică. O dramă portugheză de familie

Postat la 22 aprilie 2012 51 afişări

O carte inclasificabilă, care duce cu gândul la o piesă de teatru, la un lung poem, dar care este subintitulată "roman".

António Lobo Antunes, unul dintre cei mai importanţi scriitori portughezi contemporani, se "joacă" în toate operele sale romaneşti cu stilul tradiţional, cu naraţiunea liniară şi cu ordinea naturală a lucrurilor, perturbându-le, potrivit propriilor mărturisiri, printr-un exerciţiu de "delir controlat". Obişnuit să desacralizeze valorile societăţii portugheze şi să judece, fără concesii, tabuurile morale ale lumii contemporane, Antunes continuă şi în acest "roman" să demaşte trivialitatea, meschinăria şi ipocrizia.

Iar ecourile nu se opresc aici: găsim, în acest labirint de obsesii care este "Arhipelagul insomniei", multe dintre personajele şi temele precedentelor sale romane, îmbogăţite, rafinate, cu un plus, parcă, de profunzime. Ne aflăm pe o moşie din zona Alentejo, unde asistăm la tragedia extincţiei unei familii, pe vremuri prosperă, şi la un întreg cortegiu de eşecuri, determinate de lipsa dragostei şi de însingurare.

António Lobo Antunes, "Arhipelagul insomniei", Editura Humanitas Fiction, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/lecturi-de-duminica-o-drama-portugheza-de-familie-9559416
9559416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.