Între vacanţă şi birou, Infernul (lui Dan Brown)

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 septembrie 2013 278 afişări

Robert Langdon începe să semene din ce în ce mai mult cu un James Bond dotat nu cu gadgeturi, arme şi maşini sofisticate, ci cu suficiente cunoştinţe legate de cultură şi istorie încât să scape din orice urmărire şi să desluşească orice mesaj criptat.

Între vacanţă şi birou, Infernul (lui Dan Brown)

Mesaj aparţinând, cum altfel?, tot unui pasionat de cultură şi artă, dar, fatalitate!, personaj negativ. Aparent negativ? Thrillerul cu nuanţe conspiraţionist-culturale, grefat în lumea reală - oraşe, locuri, muzee, organizaţii - mi se pare a fi reţeta contemporană pentru succes, iar Dan Brown are o abilitate înnăscută în a combina tainiţele Florenţei cu picturile lui Botticelli, cu opera lui Dante şi cu cisternele Istanbulului.

În general urăsc recenzorii care povestesc cartea în trei sferturi din text, aşa că nu o să dau prea multe amănunte amănunte legate de intrigă şi personaje. Dar veţi găsi Miliardarul Într-o Ureche, Oficialii De Nepătruns, Femeia Mai Mult Sau Mai Puţin Fatală, Şeful Organizaţiei Secrete, ba chiar şi Ţiganca Care Vinde Flori; de prisos să mai spun că până la final nimeni nu va rămâne ceea ce pare a fi. Şi mă aştept ca în următoarea perioadă străzile Florenţei - un oraş minunat! - să gazduiască destui pasionaţi care să rătăcească între Palazzo Vecchio, Giardino di Boboli şi baptisteriu (hint: uşa aceea este cu adevărat o operă de artă) pe urmele lui Langdon. Sau prin Veneţia. Sau prin Istanbul.

Un cârcotaş i-ar reproşa autorului acţiunea care demarează cam lent sau poate o anume subţirime a poveştii, redusă şi dusă cumva spre arhetipuri, dar eu nu o să o fac, deşi pot să admit că "Inferno" nu o să fie un punct nodal în literatură şi nici nu o să aibă ecourile "Codului lui Da Vinci". O să mă mulţumesc să spun că subiectul - suprapopularea, dezvoltarea explozivă a speciei umane - este surprinzător, actual, interpretabil, menit să creeze discuţii şi dispute. Nu m-am hotărât dacă finalul cărţii este sau nu un happy-end. Şi vă recomand "Inferno" ca fiind cartea care poate asigura o trecere plăcută de la agitaţia vacanţei la agitaţia biroului.

Dan Brown - "Inferno", Grup Editorial Rao, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/intre-vacanta-si-birou-infernul-lui-dan-brown-11299968
11299968
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.