Groparii economiei mondiale. Azi: Blythe Masters

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 08 aprilie 2012 226 afişări

Despre Blythe Masters, eroina acestui "roman" (în fapt o excelentă anchetă, purtată cu uneltele jurnalismului de investigaţie), cotidianul britanic "The Guardian" spunea că este "cea care a inventat armele financiare de distrugere în masă".

Împreună cu alţi matematicieni de la banca J.P. Morgan, englezoaica Blythe Masters a pus la punct formula magică datorită căreia bancherii au luat-o razna, crezând că pot să transforme hârtia în aur. Considerată de unii cea mai puternică femeie de pe planetă, Blythe Masters i-a făcut pe toţi marii bancheri ai momentului să-i preia reţeta de folosire a faimoaselor Credit Default Swaps (instrumentele de asigurare contra riscului de insolvenţă). Potrivit Newsweek, aceste arme financiare au eliberat un monstru care este pe cale să ruineze economia mondială. Sunt date care afirmă că băncile încă ţin ascunse în portofolii 55.000 de miliarde de dolari însemnând împrumuturi toxice, care nu se vor regăsi nicodată în bilanţurile lor oficiale.

Pierre Jovanovic - reporter la Matin de Paris, apoi corespondent la Washington şi Los Angeles pentru Quotidien de Paris - şi-a început cariera de scriitor cu un prim titlu vândut în mai bine de un milion de exemplare: "Ancheta asupra existenţei îngerilor păzitori" (volum tradus în româneşte la aceeaşi editură Philobia). A continuat tot cu volume misterioase, despre trecut şi apariţii stranii, iar de curând s-a hotărât să-şi dedice talentul jurnalistic prezentului.

Jovanovic povesteşte destinul ieşit din comun al lui Blythe Masters, tânără absolventă de Cambridge al cărei destin, din nefericire, l-a influenţat pe cel al uriaşului număr de oameni loviţi de criză prin faliment sau şomaj. Cartea conduce cu inteligenţă o incredibilă şi implacabilă anchetă, care ne dezvăluie felul cum nişte bancheri aroganţi şi cinici au făcut ca pierderile cauzate de acţiunile lor iresponsabile să fie suportate din buzunarul fiecăruia dintre noi.

Pierre Jovanovic, "Blythe Masters", Editura Philobia, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/groparii-economiei-mondiale-azi-blythe-masters-9491552
9491552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.