Gloria si mizeriile unei revolutii

Postat la 06 noiembrie 2010 60 afişări

Acest prim volum (care a fost urmat de un al doilea, intitulat "La arme, cetateni!") se intinde, pe firul evenimentelor, din momentul venirii pe tron a lui Ludovic al XVI-lea si pana in clipa suirii sale pe esafod, in 1793. O poveste fascinanta, urmarita zi de zi, cu "ochii poporului", si intemeiata pe sute de marturii contemporane.

Il vedem pe tanarul rege preluand fraiele puterii, perfect constient de indatoririle sale, dar impiedicat sa-si puna in opera aspiratiile, din pricina tuturor proceselor care care au facut ca Revolutia sa devina ineluctabila: criza financiara, blocarea reformelor de catre cei privilegiati, manipularea opiniei publice impotriva monarhiei.

Incepand cu 1789, sistemul se deregleaza complet, iar autorul nu disimuleaza niciunul dintre momentele lipsite de glorie ale evenimentelor. Citandu-l pe Joseph de Maistre, Gallo ne arata felul cum Revolutia a ajuns sa nu mai poata fi controlata de catre principalii sai actori.

"Revolutia franceza, poporul si regele", Max Gallo, Editura Allfa, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
revolutie,
Franta,
Max Gallo,
Ludovic XVI
/arta-si-societate/carte/gloria-si-mizeriile-unei-revolutii-7695842
7695842
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.