Ghid practic pentru cei ce nu se numesc Paul McCartney sau Arianna Huffington

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 martie 2014 199 afişări

"Uau", am exclamat când am scos cartea din plic. Sir Ken Robinson este, socot eu, unul dintre cei mai străluciţi oameni ai planetei, şi aici nu este vorba musai de binecunoscutul discurs de la TED despre cum ucid şcolile creativitatea, ci de ansamblul Ken Robinson - omul, ideile, umorul, prezenţa, farmecul, personalitatea.

Ghid practic pentru cei ce nu se numesc Paul McCartney sau Arianna Huffington

Pe urmă, citind, am fost uşor dezorientat, pentru că Robinson merge în "Descoperă-ţi elementul" într-o direcţie oarecum surprinzătoare pentru mine. Cartea pe care v-o propun vine în siajul unei lucrări din 2009 - "The Element: How Finding Your Passion Changes Everything" - în care Robinson şi Lou Aronica (editor şi publisher, născut în 1958) arată ce se întâmplă în momentul în care talentul se întâlneşte cu pasiunea; apar oameni care se numesc Paul McCartney, Arianna Huffington, Mike Fleetwood (de la grupul rock Fleetwood Mac) sau gimnastul Bart Conner, oameni care şi-au găsit drumul drept în viaţă, cu bucurie şi dăruire.

"Descoperă-ţi elementul" este un ghid practic pentru cei ce nu se numesc Paul McCartney sau Ariana Huffington, dar care simt imboldul de a deveni asemeni celor doi; "ghid practic" nu este doar o formulare goală; autorii vă invită să aşterneţi, cu creionul pe hârtie, gânduri şi să desenaţi diagrame care vă vor ajuta să vă răspundeţi unor întrebări definitorii pentru persoana care tindeţi să deveniţi. Nu este Ken Robinson cel cu care eram obişnuit, de unde uşoara dezorientare de care vorbeam mai sus, dar la final mi-am mormăit în barbă "Fraiere, un diamant nu are o singură faţă"; şi a fost acesta un moment în care mi-am descoperit un soi de slăbiciune. Deci folositor.

Testele de care am pomenit alternează cu istorioare despre oameni mai mult sau mai puţin obişnuiţi sau deveniri surprinzătoare, de genul "cum a ajuns Venezuela, a nouăzeci şi doua economie a lumii, cu 28% dintre cei 29 de milioane de locuitori trăind sub pragul de sărăcie, să aibă peste 400.000 de copii preocupaţi de muzica clasică şi să trăiască efervescent pasiunea pentru muzică, prin hotărârea şi determinarea unui singur om" sau "cum a început să compună Hans Zimmer muzică de film (The Lion King, Gladiator, Inception) inspirat de arhitecţi precum Norman Foster sau Frank Gehry şi fără să cunoască notaţia muzicală convenţională".

Sigur, piaţa abundă de o sumedenie de lucrări pe tema descoperirii pasiunilor şi a devenirii, dar la Ken Robinson veţi găsi inteligenţă, argument, pasiune, farmec. Robinson îşi încheie cartea cu o poezie de Anais Nin, "Risc" se cheamă, şi tot aşa închei şi eu:

"Şi a venit apoi ziua

când riscul

de a rămâne ferecat

într-un mugure

a fost mai dureros

decât riscul

de care era nevoie

ca să înfloreşti".

Sir Ken Robinson, Lou Aronica - "Descoperă-ţi elementul. Cum să-ţi afli talentele şi pasiunile şi cum să-ţi transformi viaţa", Editura Publica, Bucureşti, 2014

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ghid-practic-pentru-cei-ce-nu-se-numesc-paul-mccartney-sau-arianna-huffington-12313128
12313128
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.