Frumoasele restaurante ale României (VIDEO)

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 01 decembrie 2012 80 afişări

Pe vremuri, se numeau "Hugues", "Frascatti", "Grand Hotel du Boulevard", "Bufetul de la Sosea" (Casa Doina), "Fu Ciang" (primul restaurant cu mâncare chinezească din perioada interbelică), "Kubler", "Hanul cu Tei", "Hanul Galben", "Terasa Oteteleşanu".

Erau locuri arătoase, unele populare, altele cu ştaif, unde se mânca bine, unde se putea bea un vin sau sau o bere, sau unde se putea îndelung sirota un "şvarţ". Multe dintre aceste firme de faimă, locuri unde s-au scris nu doar măiastre reţete culinare, ci şi pagini întregi de literatură (vezi "Casa Capşa") au fost revitalizate, readuse la dimensiunile estetice şi funcţionale din perioada lor mitică (vezi "Carul cu bere"). Adună în continuare lume buluc şi uimesc prin designul lor de epocă, reîmprospătat ori restaurat, sau prin reţetele de odinioară, aplicate în spiritul şi litera lor sau actualizate.

Pe lângă ele au apărut, însă, restaurante noi care încearcă să le ţină isonul sau chiar să le depăşească. Dacă, la nivelul bucatelor, al imaginaţiei gastronomice, rămâne încă să vă pronunţaţi dumneavoastră, publicul, în privinţa felului în care au fost gândite architectonic, din punctul de vedere al designului interior sau al materialelor din care au fost construite, cei de la editura Igloomedia deja s-au pronunţat şi oferă concluziile lor. Albumul cu titlu simplu ("Restaurante din România") prezintă o selecţie de 17 amenajări de interior (majoritatea din Bucureşti, dar şi câteva din Cluj, Sibiu sau Piatra Neamţ) care se remarcă prin calitatea detaliilor.

Realizate de arhitecţi cunoscuţi, proiectele au reuşit să revitalizeze zone întregi şi să devină repere ale peisajului urban de azi. De la "Lacrimi şi sfinţi" la "Baracca", "Biutiful" (foto), "Negresco" sau "Madame Pogany", aveţi prilejul să călătoriţi prin cele mai arătoase, inventive, primitoare restaurante gândite şi construite la noi în anii din urmă.

"Restaurante din România" (texte: Viorica Buică, Reka Ţugui, Anca Rotar, Ioana Păunescu; foto: Cosmin Dragomir, Şerban Bonciocat, Dacian Groza, Nicu Ilfoveanu, Corvin Cristian, George Pruteanu, Ciprian Stoian), Editura Igloomedia, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/frumoasele-restaurante-ale-romaniei-video-10361325
10361325
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.