Fata care s-a jucat cu gheata

Postat la 26 aprilie 2010 25 afişări

In filmele politiste, se numesc copycats - crime comise pe baza principiului “imitatia e cea mai sincera forma de admiratie”. In literatura nu se numesc inca in niciun fel, dar fenomenul exista si in ultima perioada s-a dezvoltat semnificativ.

C

artile lui Dan Brown au dat nastere unui intreg curent in care scriitorii dezleaga enigmele templierilor, enigmele tablourilor, enigmele mormintelor etc. - totul considerat dintr-un unghi vag mistic. Stephenie Meyer este urmata de un intreg alai de imitatori, care nu mai stiu cum sa ne demonstreze ca vampirii, varcolacii si alte creaturi de gen sunt de fapt sexy si insetati de dragoste, nu de sange uman. Iar Stieg Larsson are si el - postum ce-i drept - o sumedenie de epigoni, cea mai cunoscuta fiind Camilla Läckberg, care nu a scris trei carti, ca Larsson, ci sapte - seria "Fjällbacka".

Prima carte din serie, publicata de Editura Trei, se numeste "Printesa gheturilor", iar drepturile de ecranizare in Suedia si Franta s-au vandut deja, ca de altfel si peste un milion de exemplare in Suedia.

Find vorba de o scriere in vana lui Stieg Larsson, subiectul se invarte in jurul unor mistere spectaculoase, iar actiunea se desfasoara intr-o atmosfera apasatoare, amenintatoare, intunecata - si ce fundal mai bun decat Suedia, unde noaptea polara e la ea acasa.

Printesa gheturilor nu e vreo Heidi suedeza sau vreo patinatoare de renume international, ci Alex, prietena din copilarie a personajului principal Erica Falck. Alex este gasita cu venele taiate intr-o cada plina cu apa care s-a transformat in gheata. La cererea familiei lui Alex, Erica Falck, care si-a croit o cariera de biografa, decide sa scrie un articol despre prietena sa, dar in cursul cercetarilor menite sa afle mai multe despre viata si personalitatea acesteia afla secrete, evident, inspaimantatoare. n

---------

CAMILLA LÄCKBERG

"PRINTESA GHETURILOR",

EDITURA TREI, BUCURESTI, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Camilla Lackberg,
Printesa Gheturilor
/arta-si-societate/carte/fata-care-s-a-jucat-cu-gheata-6064368
6064368
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.