Faceţi cunoştinţă cu o lume aproape uitată

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 06 ianuarie 2013 89 afişări

Un splendid album care, aidoma culturii populare, pare anonim (nu menţionează autorii nici pe copertă, nici pe pagina de gardă).

E un gest de discreţie pe care Luiza Zamora - cea care l-a conceput şi i-a articulate textele - a găsit de cuviinţă să-l corecteze doar printr-o simplă înşiruire de nume a celor care au contribuit, într-un fel sau altul - de la layout la şofatul pe teren şi la traducerea textelor în engleză - într-un colofon pe ultima pagină.

E o antologie bogat ilustrată de arhitectură tradiţională românească, un studiu etnografic "pe teren", o radiografie de mentalităţi şi, nu în ultimul rând, o nostalgică descindere în lumea aproape uitată a satului românesc autentic, adică acolo unde - spun autorii pe urmele lui Blaga - veşnicia pare să se fi născut.

Prezentul album, dedicat pietrei, ca element propriu al casei olteneşti, ca factor - la propriu - de temelie, este al doilea dintr-o serie deschisă cu casele de lemn şi care urmează să se închidă cu casele din zid. "Dacă ar fi fost să facem un album cu casele din inventarul naţional, ar fi rezultat o antologie despre ruine. Ne-au salvat casele neclasate, încă locuite sau aproape părăsite, dar păstrătoare de obiecte, vetre cu corlată ori de acareturi."

Aici se află, poate, marele punct de interes al albumului: faptul că inventariază, analizează şi desluşeşte sensurile locuitului tradiţional în forma lui nemuzeificată. Deşi hogeacul nu poate concura cu hota, varul cu lavabila ori soba oarbă cu centrala, toate aceste mărci ale pauperităţii şi ale confortului precar amintesc că puţinătatea mijloacelor străbunilor avea şi o latură pozitivă: se construia durabil, cu un maximum de eficienţă energetică. Un album despre o ţară care încă există, dar pe care mulţi nu au văzut-o niciodată.

Luiza Zamora (texte), Şerban Bonciocat, Luiza Zamora (fotografii) - "Piatră. Case tradiţionale din nordul Olteniei", Asociaţia 37

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/faceti-cunostinta-cu-o-lume-aproape-uitata-10429742
10429742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.