Exista viata dupa Freud?

Postat la 22 septembrie 2009 20 afişări

...Da, si mult mai sanatoasa, se straduiesc sa ne convinga cei aproape 40 de autori (istorici, filozofi, doctori, cercetatori si chiar pacienti) ai acestui masiv volum (750 de pagini). Un volum vehement polemic, publicat dupa niste alte "carti negre" violent acuzatoare, precum cea a comunismului sau colonialismului.

Sa fie chiar atat de nociva doctrina freudiana incat sa merite un asemenea efort, o asemenea incrancenare de demascare a minciunilor, iluziilor sau chiar crimelor psihanalizei? Oricum ar sta lucrurile, cartea, mai neagra decat ne putem imagina (si decat merita, fara indoiala, psihanliza), a constituit un mare boom publicistic si a devenit in Franta un veritabil bestseller, la scurta vreme dupa aparitie. {i a reprezentat un excelent instrument de publicitate pentru tabara adversa psiho-analistilor, cea a practicienilor terapiilor cognitiv-comportamentale.

Catherine Meyer, coordonatoarea volumului, ii explica necesitatea: "Franta, alaturi de Argentina, este cea mai freudiana tara din lume. Aceasta situatie ne orbeste: in strainatate, psihanaliza a devenit marginala. Istoria sa oficiala este pusa in cauza de niste descoperiri stanjenitoare. Eficacitatea sa terapeutica se dovedeste din ce in ce mai slaba. Pertinenta sa filozofica este contestata. Psihanaliza a fost traita de generatia ca un vant de libertate, dar insurgentii de ieri au devenit paznicii templului de azi, grijulii sa-si pastreze pozitia dominanta in universitati, in spitale si in mass-media". E interesant de urmarit bilantul unui secol de freudism, chiar facut de pe pozitii virulent contestatare, chiar operat cu armele incriminate, cele ale povestirii seducatoare (in materie de care bunul doctor Freud era un expert desavarsit).

Concluziile ar fi urmatoarele: ineficienta si nefondata, psihanaliza tine mai mult de credinta decat de demersul stiintific, iar autorii se straduiesc sa puna in evidenta o serie intreaga omisiuni, de erori si de manipulari care au permis teoriilor "vieneze" sa ocupe aproape intreg campul psihiatriei. Asa stand lucrurile, trebuie sa intelegem ca deslusirea vietii psihice a omului a evoluat mult de un secol incoace si ca exista multe alte posibilitati, in afara de cele ale psihanalisilor, de a intelege, de a analiza si ingriji suferinta mentala. Exista viata si dupa Freud - adica, in terapie, poti sa lucrezi pe un inconstient non-freudian; poti, de asemenea, sa fii preocupat de copilarie, de sexualitate, de istorie si de emotiile fiecaruia fara sa aderi la conceptele freudiene.

Catherine Meyer (coordonator), "Cartea neagra a psihanalizei", Editura Sedcom Libris, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/exista-viata-dupa-freud-4912208
4912208
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.