Există un al şaselea simţ?

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 06 noiembrie 2011 36 afişări

Cunoscut deja publicului nostru graţie volumelor "Excepţionalii" şi "The Tipping Point", Malcolm Gladwell (editorialist, din 1996, la The New Yorker, şi ocupant al poziţiei a doua în clasamentul global al celor mai influenţi gânditori de business Thinkers 50, ediţia 2009) revine pe standurile româneşti.

Noua apariţie e o carte descumpănitoare, pentru că valorizează un tip de cunoaştere - cea spontană, rapidă, intuitivă - aflat în profundă contradicţie cu lumea în care trăim şi cu prejudecata suverană potrivit căreia o decizie este cu atât mai bună cu cât timpul şi efortul investite sunt mai mari.

Se ştie: cu toţii îi învăţăm pe copiii noştri că "graba strică treaba". Sau le spunem: uită-te înainte să sari! Sau: gândeşte înainte să acţionezi! Aşa încât a veni azi să propovăduieşti graba şi prospeţimea primei reacţii poate constitui un sacrilegiu în raport cu străvechile şi aşezatele noastre principii care recomandă temeinicia, verificarea de două ori a unei concluzii, încetineala înţeleaptă.

Bizuindu-se pe zeci de exemple concrete, dintr-o largă paletă de domenii de activitate şi pornind de la studii de ultimă oră din domeniul neuroştiinţei şi al psihologiei, volumul "Blink" ("Clipirea") demonstrează că diferenţa dintre o decizie bună şi una greşită nu stă atât în volumul de informaţii cu care lucrăm, cât în capacitatea de a ne concentra asupra unor detalii esenţiale. Pe scurt (ca să fim în spiritul cărţii), Gladwell ne învaţă cum putem lua decizii mai bune - acasă, la birou şi în viaţa de zi cu zi, fără să prejudiciem calitatea opţiunii noastre.

Dar Gladwell nu vrea să facă doar un elogiu al al puterii privirii aruncate pe fugă. În multe privinţe, el este interesat şi de acele momente în care instinctul ne înşeală. Pentru că abilităţile noastre de cunoaştere spontană - un al şaselea simţ - se manifestă haotic din cauza unui set foarte exact de motive, care pot fi identificate şi înţelese, trebuie să învăţăm "când să ascultăm de copmputerul interior şi când trebuie să îi contestăm eficienţa".

Malcolm Gladwell, "Blink", Editura Publica, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/exista-un-al-saselea-simt-8942166
8942166
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.