Există soluţie la suferinţele din dragoste?

Postat la 27 noiembrie 2011 99 afişări

După "Luni de fiere", romanul care l-a făcut celebru pe autorul său în întreaga lume (graţie şi ecranizării lui Roman Polanski), opera lui Pascal Bruckner s-a împărţit, aproape egal, între ficţiunea romanescă şi eseu.

În acest volum relativ recent (apărut în Franţa în 2009), filozoful Bruckner încearcă să găsească noi dimensiuni ale iubirii şi ale comportamentului erotic, pornind de la varii manifestări vizibile din lumea mileniului III. El dovedeşte, prin intermediul metamorfozelor căsătoriei şi ale erotismului fără frontiere, cât de acerbă este rezistenţa sentimentului la orice fel de încartiruiri. Una dintre concluziile cărţii ar fi că nu am găsit (şi nici nu suntem prea aproape de a o face) o soluţie la suferinţele din dragoste, dar am înmulţit paradoxurile iubirii.

Dacă în materie de condiţie a bărbatului şi a femeii există o certă ameliorare, în materie de iubire dezordinea este mai mare decât înainte, fiindcă, asimilând libertăţi noi, am păstrat reflexele multimilenare ale codurilor istorice (nevoia de fidelitate, crearea unei familii, drama adulterului etc.).

Pascal Bruckner, "Paradoxul iubirii", Editura Trei, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/exista-solutie-la-suferintele-din-dragoste-9010185
9010185
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.