Exista politete sincera sau doar ne prefacem de ochii celorlalti?

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 15 mai 2011 36 afişări

"Daca functionara sta teapana in spatele ghiseului, evitati salutul rostit tare si cu voie buna. Trebuie sa ne mulam pe energia si pe tonalitatea celuilalt." Aparent banal, sfatul psihoterapeutei Isabelle Filliozat e un bun inceput pentru a ne reaminti ca suntem niste animale sociale, care interactionam si care avem tot timpul nevoie de cei de langa noi.

Teama ca deranjam, ca vom fi judecati cum nu trebuie, blocajul in fata cuvintelor sau al gesturilor adecvate unei anumite situatii ne impiedica insa adesea sa ne dezvoltam relatiile si fac problematice raporturile cu ceilalti. Daca unii dintre noi par sa stapaneasca la perfectie codurile sociale, altii se simt complet stingheri: nu stiu sa se poarte si ajung sa fie paralizati in public, pana intr-atat incat dezvolta o veritabila fobie sociala. Cei mai multi dintre noi, insa, oscileaza intre aceste doua extreme si se simt in largul lor doar atunci cand circumstantele sunt favorabile modului lor de a fi.

In societatea noastra, insa, dezinvoltura sociala, comportamentul firesc reprezinta o cheie care poate sa deschida toate usile. Isabelle Filliozat ne propune o reflectie sustinuta asupra raporturilor cu celalalt, asupra codurilor, gesturilor si vorbelor adesea automate pe care le rostim la inceputul unei conversatii, dar si o suita de exerctii practice menite sa ne alunge spaimele, timiditatea si prejudecatile. Modul de a saluta, maniera in care intindem mana pentru salut sau obrazul pentru o imbratisare influenteaza uneori decisiv felul cum va evolua relatia.

Isabelle Filliozat ne pofteste sa redescoperim politetea venita din inima (ea este, de altfel, autoarea unui volum care a facut cariera, "Inteligenta inimii" - publicat in 1997), placerea dialogului si a schimbului interuman, astfel incat sa ne simtim mai liberi si mai satisfacuti. Lasand deoparte anxietatile, indraznind sa oferim si, simultan, sa primim, devenim cu adevarat subiectul, iar nu obiectul vietilor noastre.

Isabelle Filliozat, "Ceilalti si eu", Editura Trei, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/exista-politete-sincera-sau-doar-ne-prefacem-de-ochii-celorlalti-8266958
8266958
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.