Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa: o nouă biografie a lui Isus

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 14 aprilie 2012 219 afişări

Potrivit Evangheliei după Luca, Isus a început să predice şi să-i vindece pe bolnavi în preajma vârstei de 30 de ani. Cu excepţia momentului naşterii în Bethleem Efrata, însă, se cunosc foarte puţine lucruri despre primele decenii ale vieţii sale.

Miracolele pe care le-a săvârşit, discursurile despre credinţă, despre iubirea de oameni şi de Dumnezeu au durat, potrivit consemnărilor din Noul Testament, doar trei ani. Îndeajuns pentru a stârni furia, teama şi invidia preoţilor Iudeei, care, cu acordul autorităţilor romane, l-au răstignit şi, după moarte, l-au îngropat. Ceea ce ar fi trebuit să fie sfârşitul poveştii a devenit însă începutul unei lumi, cea a creştinismului, a cărei piatră de temelie este tocmai învierea Mântuitorului.

Ei bine, Paul Johnson este credincios. El ne spune povestea vieţii lui Cristos nu doar cu talentul scriitorului, cu grija pentru amănunt a jurnalistului şi cu acurateţea istoricului, ci şi cu dragostea celui care crede în Înviere.

Cunoscut ziarist şi istoric britanic, autor a zeci de cărţi care acoperă milenii întregi de civilizaţie (n. 1928), Johnson a studiat la Stonyhurst şi Oxford, a lucrat o vreme la Paris ca redactor-şef adjunct al publicaţiei lunare Realités, apoi la Daily Mail şi The Spectator, inclusiv în calitate de corespondent de presă. A publicat în multe dintre cele mai cunoscute ziare şi reviste din Marea Britanie şi a vizitat toate cele cinci continente pentru a scrie reportaje. A fost consilier al lui Margaret Thatcher şi i-a scris nu puţine discursuri publice.

Cartea sa este o biografie emoţionantă a lui Isus, care foloseşte toate sursele documentare disponibile, dar pe care le topeşte în creuzetul propriei sensibilităţi şi iubiri faţă de subiectul său. O carte care scoate la iveală multe dintre amănuntele insuficient cunoscute despre anii tinereţii Mântuitorului şi care discută sentimentele personale ale lui Isus, observă calităţile învăţăturilor lui, în special cele din pilde, examinează Patimile, Învierea şi perioada care a urmat până la Înălţare. O carte care poate aduce un spor de lumină în preajma sărbătorilor pascale şi care se încheie cu o afirmaţie neliniştitoare: "Dacă Isus ar fi să se arate astăzi, putem fi siguri nu numai că ar avea nenumăraţi discipoli, ci şi că ar fi persecutat şi omorât".

Paul Johnson, "Viaţa lui Isus povestită de un credincios", Editura Humanitas, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/eu-sunt-calea-adevarul-si-viata-o-noua-biografie-a-lui-isus-9524520
9524520
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.