Dezastrul egalitarismului

Postat la 12 august 2008 15 afişări

Inchipuiti-va o lume in care diferentele dintre oameni sunt sever amendate de catre autoritati, in care orice inteligenta peste medie este imediat si violent corectata, in care frumusetea trupeasca si zveltetea umana sunt mutilate cu buna stiinta.

Aceasta este doar una dintre lumile pe care Kurt Vonnegut jr. le imagineaza in culegerea sa de nuvele (douazeci si cinci la numar, fiecare facand „sa vibreze alt nerv”) din proaspatul volum tradus la editura Humanitas Fiction. Textul se numeste „Harrison Bergeron” si figureaza, alaturi de alte nuvele din aceeasi culegere, precum „Cainele flocos al lui Tom Edison” sau „Bun venit printre maimute” - proza titulara - in numeroase antologii SF clasice. In fapt, sunt niste distopii, povesti despre fapte care nu s-au intamplat, dar care sunt probabile, daca lumea noastra continua sa se imbecilizeze in ritmul actual, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Genul proxim, daca e sa stam sa cugetam mai bine, pare mai degraba „1984” al lui Orwell sau, daca vreti, textele teatrului absurd. In prima nuvela pe care o pomeneam, Harrison Bergeron, un personaj de o sacaitoare si culpabila normalitate, este pus dupa gratii, i se atarna de gat numeroase greutati (ca sa se miste anevoie), are montate in urechi niste casti care emit un zgomot ce-l abrutizeaza, interzicandu-i sa aiba ganduri proprii. Revoltat este si Billy poetul, eroul din „Bun venit printre maimute”. Acesta incearca sa trezeasca sexualitatea si senzualitatea din oamenii aflati intr-o lume suprapoluata (67 de miliarde de persoane) si care sunt constransi fie sa se sinucida, fie sa-si ia de trei ori pe zi „anticonceptionalele etice” din aceleasi ratiuni demografice. Kurt Vonnegut nu trage insa un semnal de alarma orwellian, nu este un vizionar anxios sau un prospectiv ingrijorat, ci doar un om indragostit de oameni, asa cum sunt ei, cu bune si rele, un om caruia baltile noroioase i se par frumoase si la locul lor, fie si pentru ca subliniaza limpezimea de cristal a raurilor de munte.

Kurt Vonnegut - “Bun venit printre maimute”,

Editura Humanitas fiction, Bucuresti, 2008

 


Noutati

 

Economicus vs. Generosus

Danezul Tor Norre­tran­ders este un autor serios de lucrari stiintifice (ce investigheaza subiecte care merg de la mecanica cuantica la problemele mediului inconjurator, carti dintre care se cuvine citat bestseller-ul “The User Illusion: Cutting Consciousness Down to Size”), caruia ii place sa fie din cand in cand ireverentios si socant, fie si numai in formulari. Volumul tiparit de editura Publica, dedicat sociobiologiei, are un motto trasnit si un prolog aiuritor: “Bine ati venit in lumea acestei carti despre sex sau - mai exact poate - despre cum se obtine acesta”. Tor nu se limiteaza la declaratii explozive, el ne propune si o viziune noua, al carei temei este generozitatea. Abordand o sume­­denie de subiecte ce par ca ii sunt familiare, de la asistenta sociala la razboi si de la teoria jocului la genetica, el face un portret incitant al lui Homo generosus, omul generos (generozitatea fiind cea mai sexy trasatura umana), pe care il opune lui Homo economicus, cel care este dominat de instinctele de supravietuire ale selectiei naturale.

Tor Norretranders - Omul generos,

Editura Publica, Bucuresti, 2008

 

Lumea in cifre si harti

Un volum de talie impresionanta, dar usor de manevrat si de consultat, despre lumea actuala, asa cum este ea consemnata in cele mai recente studii statistice si cartografice. Prima sectiune prezinta informatii referitoare la toate statele independente ale planetei, permitand consultarea si compararea datelor despre suprafete, populatie, densitate, unitati monetare si echivalente in euro, PIB si venit pe cap de locuitor, import si export, demografie (cu estimari relative pentru deceniile urmatoare). Sectiunea e completata cu informatii despre invatamant, alimentatie, sanatate si speranta de viata. A doua sectiune prezinta tarile care se remarca prin agricultura, cresterea animalelor, exploatari forestiere, pescuit, productie extractiva, industriala si energetica. Ultimul capitol este alocat celor mai importante parcuri naturale, rezervatiilor biosferei si siturilor declarate patrimoniu al umanitatii de UNESCO. 

“Atlasul lumii”,

Erc Press, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/dezastrul-egalitarismului-2918270
2918270
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.