Desteptii spun lucruri trasnite

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 martie 2011 42 afişări

Oamenii destepti fac, pana si ei, prostii. Uneori multe si grave, uneori cu consecinte dramatice. Mintea noastra functioneaza foarte eficient doar 80 sau 90% din timp. In restul timpului, sustin specialistii, mintea lucreaza in defavoarea noastra.

Spre a lamuri acest mister si a incerca sa ne ofere cai de a ne sustrage momentelor de prostie, Madeleine L. Van Hecke, psiholog clinician si conferentiar american, porneste de la premisa, intrucatva democratic-linistitoare, ca toti avem "unghiuri moarte", parte integranta din modul cum gandim si materializate in momente cand ni se ingusteaza capacitatea de distingere. Ea compara aceasta opacitate intelectuala cu oglinda retrovizoare a automobilului, si ea cu anumite unghiuri pe care nu este in stare sa le reflecte. Aceste unghiuri din mintea noastra ar fi, in opinia psihologului, motivul ce explica de ce uneori ne comportam prosteste.

Cand ne simtim inceti la minte, lucrurile pe care ar fi trebuit sa le stim, de care ar fi trebuit sa ne dam seama sau la care ar fi trebuit sa ne gandim ne par deosebit de limpezi, in retrospectiva. Atat de limpezi, incat si pana un copil le-ar fi putut observa. Deseori ii judecam pe altii (intotdeauna pe altii!) ca fiind prosti, cand de fapt "prostia" lor este cauzata de aceste unghiuri moarte care ne fac tuturor viata grea.

Antologand numeroase cazuri (adeseori savuroase in sine, ca niste "bancuri despre prosti"), autoarea reuseste sa deosebeasca zece astfel de unghiuri moarte ce ne fac viata amara. Pornind de la ele, Madeleine L. Van Hecke ne indeamna sa dezvoltam strategii de a contracara aceste neajunsuri, fiecare capitol al cartii devenind un indreptar, o colectie de modalitati si de sugestii practice prin care sa compensam erorile noastre de perspectiva.

Fara sa ne faca, neaparat, mai destepti, cartea stimuleaza creativitatea, inhiba gandirea pripita si, in ultima instanta, incearca sa ne ajute sa nu mai facem atatea lucruri anapoda.

Madeleine L. Van Hecke, "De ce oamenii destepti fac greseli prostesti", Editura Trei, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/desteptii-spun-lucruri-trasnite-8075538
8075538
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.