De la Talleyrand si Mata Hari la Maria Tanase si Pacepa

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 16 ianuarie 2011 417 afişări

Stiti cine au fost prima spioana din istorie (Dalila), cel dintai agent multiplu (de Antrigues), agentul travestit (D’Eon), "printul diplomatilor" si spion (Talleyrand), "parinte al patriei" si spion (Benjamin Franklin) ori cea mai cunoscuta spioana a tuturor timpurilor (Mata Hari)?

Stiti cine au fost Mata Hari a Romaniei (Maria Balan), spionul care l-a asasinat pe Rasputin (Oswald Rayner) sau "cel mai formidabil spion din istorie" (Richard Sorge)? Dar "regina spionajului rosu" (Elisabeth Bentley), Mata Hari a Rusiei (Moura Budberg), "privighetoarea cantecului romanesc" si spioana (Maria Tanase), cea mai importanta agenta secreta din cel de-al Doilea Razboi Mondial (Vera Atkins), cel mai important spion in cel de al Doilea Razboi Mondial (Fritz Kolbe), prostituata care "a schimbat cursul razboiului" ("Cynthia"), modelul pentru James Bond (Sidney Reilly), "Mata Hari a celui de-al Doilea Razboi Mondial" (Mathilde Carre)?

Ori "ingerul" care a spionat (Raul Wallenberg), spioana executata de doua ori (Ethel Rosenberg), agentul pentru opt servicii de spionaj (romanul Aurel Decei), scriitorul si agentul care "a pacatuit prin prea multa imaginatie" (Ian Fleming), cel mai bine platit spion american (Aldrich Ames), cel mai periculos agent infiltrat KGB in interiorul FBI (Robert Hanssen) sau spionul roman care "a speriat Franta" (Mihai Caraman)?

Raspunsul detaliat la acestea si la multe alte intrebari poate fi aflat in "Dictionarul universal al spionilor". Un veritabil ghid in lumea spionajului pentru toti cei interesati, dincolo de clisee, mistificari si exagerari, vizand un domeniu care se impleteste atat de intim, uneori insesizabil, cu istoria si existenta cotidiana. Gasim aici biografiile, uneori adevarate destine romanesti, ca si actiunile, imbinare de ingeniozitate, curaj, dar si de duplicitate si imoralitate, ale unor spioni celebri, ca si ale unor agenti mai putin cunoscuti pana in momentul de fata sau chiar ignorati.

Intre cele 660 de articole ale dictionarului se afla nume de marca ale culturii si artei universale (Daniel Defoe, Beaumarchais, Voltaire, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Somerset Maugham, André Malraux, Ernest Hemingway, John Le Carré, Graham Greene), asi ai spionajului mondial din diferite perioade (Willi Münzenberg, Elyesa Bazna, spioni din "Orchestra Rosie" si alte retele, Julius Rosenberg, Oleg Penkovski, agenti din "grupul de la Cambridge"), romani (Belu Zilber, Rica Georgescu, Ion Mihai Pacepa, Nicolae Militaru, Pavel Haiducu, Liviu Turcu) sau care au actionat in tara noastra (Alexander Eck, John Gardyne de Chastelain, Edith von Coler).

Alexandru Popescu, "Dictionar universal al spionilor", Editura Meronia, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/de-la-talleyrand-si-mata-hari-la-maria-tanase-si-pacepa-7893595
7893595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.