De la Big Bang la Tony Blair

Postat la 16 octombrie 2010 16 afişări

Despre sine, Alasdair Gray spune ca este "un batran grasan si astmatic, care-si castiga painea gratie picturii si scrisului".

Cel putin a doua parte a autoportretului se verifica perfect in cartea editata de Polirom: Gray nu doar scrie (magic, ca un iluzionist de inalta clasa), dar isi mai si ilustreaza povestea cu desenele personale. Multiplul colaj pe care-l avem in fata vrea, de fapt, sa reproduca jurnalul unui invatator iesit la pensie, John Tunnock, dar si fictiunile istorice ale aceluiasi personaj, care ne poarta din Atena lui Pericle pana in Anglia din epoca victoriana (cu escale de renascentism italian).

Amintiri despre escapade erotice, descinderi in contemporaneitate, judecati despre modele sociale si sisteme politice (dar si un racursi, in viziune personala, despre istoria universului) se combina intr-un puzzle jovial si erudit, postmodern si sugubat, pe care amatorii de literatura adevarata il vor aprecia cu siguranta.

Alasdair Gray - "Batrani indragostiti", Editura Polirom, Iasi, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Alasdair Gray,
Polirom
/arta-si-societate/carte/de-la-big-bang-la-tony-blair-7482975
7482975
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.