Cum schimbă e-bookurile piaţa cărţii

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 10 iunie 2012 40 afişări

Listele de bestseller ale New York Times şi Amazon sunt dominate la ora actuală de o trilogie care şi-a început destinul sub formă de e-book. Autoarea britanică E. L. James (este vorba despre un pseudonim) a vândut într-un an peste 250.000 de exemplare din cartea sa "Fifty Shades of Grey" ("Cele 50 de vicii ale Domnului Grey"). Şi asta numai în versiune electronică.

E.L. James a început să scrie pe un site al fanilor sagăi "Amurg". Succesul a venit imediat: fanii Stephaniei Meyer au devenit automat adoratorii necondiţionaţi ai lui E.L. James. New York Times şi Wall Street Journal au dedicat articole de primă pagină pentru a spune povestea fabuloasă a acestei trilogii erotice.

Editorul american a publicat un prim tiraj de 750.000 exemplare doar din primul volum, iar celelalte două s-au bucurat de acelaşi succes. Această primă tipărire s-a dovedit în câteva zile insuficientă, astfel că editura a retipărit romanul. După doar o lună de la lansare, cartea se vânduse în 6.000.000 de copii (!), după cum a anunţat Today.com. Universal Pictures a cumpărat drepturile de ecranizare pentru suma de 5 mil. dolari.

Această întâmplare a generat o adevărată modă a cărţilor care sunt publicate mai întâi în formă de e-book pentru a deveni apoi, graţie succesului, bestselleruri în format tipărit. "Cele 50 de secrete ale Domnului Grey" de E.L. James (Editura Trei / Colecţia Eroscop) este un romance care relatează întâlnirea dintre Christian Grey şi Anastasia Steele. El este un bărbat extrem de atrăgător, ea este o tânără inteligentă şi inocentă. Christian Grey o antrenează pe Ana într-o relaţie nu doar pasională, din punct de vedere fizic şi emoţional, dar şi conformă cu gusturile lui erotice violente.

Poveştile de dragoste sunt vechi de când lumea, ravagiile pasionale ale erotismului extrem însoţit de hard sex au trecut şi ele prin pana câtorva nume celebre, printre care Sade sau Henry Miller. Iată, în registru contemporan, un roman în care romantismul şi libertinajul fac casă de piatră, cucerind sufletele a milioane de cititori.

E.L. James - "Cele 50 de secrete ale Domnului Grey", Editura Trei, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cum-schimba-e-bookurile-piata-cartii-9727186
9727186
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.