Cum ne-am petrecut armata

Postat la 22 iulie 2008 32 afişări

Privita cu ochii de-acum, armata pare celor care au ispravit-o o suma de amintiri care oscileaza intre tandrete si umor. Incrancenarea, umilintele, batjocura sunt niste file biografice pierdute din catastiful gros al hazului perpetuu.

Cam aceasta e concluzia antologiei de texte despre armata pe care Radu Paraschivescu a avut luminoasa idee s-o alcatuiasca spre completarea colectiei „Rasul lumii”. Spre lamurirea terminologiei: armata inseamna stagiul militar cu termen redus, pentru cei intrati la facultate; neredus, pentru cei care n-au nimerit subiectul la admitere sau care pur si simplu n-au aspirat spre studii superioare; in sfarsit, stagiul prelungit, pentru loaze si pentru cei care au fluierat in front. Armata, cea din antologia noastra, n-are legatura cu APV-ul (armata pe viata) si nici cu incartiruirea sine die, pe care a avut-o de indurat bietul si bravul soldat Svejk. Ea induce un termen limitat de suferinta nelimitata, ceea ce, poate, o si face suportabila. Cei chemati de Radu Paraschivescu sa coboare militaria din podul memoriei, vorbind despre instructie, posturi de garda, popote, tras la tinta, marsuri, cantece patriotice in pluton si alte mizerii cazone sunt scriitori cunoscuti si personalitati mediatice, care cu un asemenea subiect gras nu aveau cum sa nu-si dea masura intregului talent. Amintim, dintre ei, pe Serban Foarta, Dan C. Mihailescu, Cristian Tudor Popescu, Robert Serban sau Tudor Octavian. Generatii diferite, spirite diferite, dar care reactioneaza si acum, cu aceeasi pofta narativa (ca un tic nervos), la subiectul „armata”. O carte de luat in vacanta sau de citit in locul unei vacante pe care n-ati capatat-o sau care urmeaza sa vina. In program: „dresura de filologi cu masca pe figura, tarasuri prin noroiul patriei, plantoane in creierii noptii langa butoaie goale, dialoguri absurde cu plutonieri obtuzi, farse de tot felul...” Pentru lectura, inainte!

Radu Paraschivescu (coordonator)

„Racani, pifani si veterani”,

Editura Humanitas, Bucuresti, 2008

 

 

 


Noutati

 

Sacrificiul lui Kae

Pentru cei fascinati de universul traditional nipon, dominat de cutume bizare si aureolat de un lirism discret, romanul „Sotia doctorului” va constitui, cu siguranta, un moment de delectare. Ne aflam in Japonia secolului al XVIII-lea, intr-o lume in care femeile au putine sanse sa se afirme. In familia Hanaoka, de generatii, primul nascut se dedica medicinei. Tatal, Naomichi, s-a insurat cu Otsugi, cea mai frumoasa fata din tinut, pentru ca a reusit sa o vindece de o boala ciudata, iar cererea in casatorie nu i-a putut fi refuzata. Acum, Otsugi trudeste alaturi de fiicele ei pentru ca Seishu, baiatul ei cel mare, sa-si poata face studiile la Kyoto. Kae, o tanara pe care Otsugi o peteste in absenta lui Seishu, va roboti in casa Hanaoka, inainte ca sotul ei sa se intoarca in sat. Pentru a-l cuceri pe tanarul doctor, Kae trebuie sa lupte cu gelozia lui Otsugi, care se simte exclusa din viata intaiului ei nascut.

Sawako Ariyoshi „Sotia doctorului”,

Humanitas Fiction, Bucuresti, 2008

 

Ultimul om

„Oryx si Crake”, roman publicat de scriitoarea canadiana in 2003, este o distopie, o fabula despre un posibil sfarsit al lumii, cu virusi letali, sange in valuri, humanoizi si un singur om - Jimmy a.k.a Snowman -, ale carui dezolante peripetii i-au indemnat pe talmacitori sa redenumeasca romanul (in franceza, bunaoara), “Ultimul om”. Atwood construieste un science fiction de cea mai clasica factura, nu insa cu monstri stelari sau nave intergalactice, ci descriind doar un „ceea ce ar putea fi”. Acest viitor sumbru, care pastreaza subtilii vapori letali din „Minunata lume noua”, profetiile despre totalitarism din “1984” si standardizarea din „Fahrenheit 451”, este insa un produs 100% al unei stiinte care, aflata in cautarea echilibrului, dezechilibreaza totul. Jimmy este singurul om ramas pe o planeta devastata de microbul implacabil al Mortii Rosii si de niste teribile catastrofe ecologice.

 

Margaret Atwood - „Oryx si Crake”,

Editura Corint, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/cum-ne-am-petrecut-armata-2803401
2803401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.