Cum arata o cladire frumoasa?

Postat la 18 septembrie 2009 14 afişări

Filozoful Ludwig Wittgenstein, una dintre cele mai stralucite minti ale secolului XX, dupa ce a abandonat studiile academice pentru ca voia sa-i construiasca surorii sale Gretl o casa la Viena, a declarat: “Credeti ca filozofia e dificila, dar va spun ca nu e nimic in comparatie cu dificultatea de fi un bun architect”.

Pornind de la complexitatea descurajanta a acestei discipline, care-i sperie pe multi, tanarul filozof (si el!) Alain de Botton incearca sa desluseasca puterile arhitecturii si in cel fel ne influenteaza personalitatea, modul de a gandi si felul de a ne comporta, invitandu-ne sa descoperim "casa ideala". Pentru el, este esential ca noi toti sa vorbim despre arhitectura, pentru ca, in lipsa acestui forum, suntem condamnati sa ramanem pasivi, in timp ce spatiul din preajma noastra este dat pe mana celor care il desfigureaza. Problema este, mai spune el, ca nu mai indraznim sa judecam arhitectura.

"Ni s-a indus ideea ca frumosul este o notiune relativa. Eu nu cred asta. Exista o arhitectura frumoasa, dupa cum exista si una urata." Desi cu totii parem sa stim aceasta in mod instinctiv, putini sunt aceia care si reusesc sa explice de ce prefera sa mearga mai degraba la Paris decat la Detroit sau la Roma decat la Frankfurt. "Un imobil frumos are multe dintre calitatile unei fiinte umane", afirma tanarul filozof. "Are echilibru, armonie, gratie, simetrie si chiar haz. Desigur, asa cum exista mai multe feluri in care un individ poate fi bun, tot asa exista mai multe maniere in care un imobil poate fi frumos."

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cum-arata-o-cladire-frumoasa-4910582
4910582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.