Cui i-e frica de criza?

Postat la 07 iunie 2010 43 afişări

George Akerlof, profesor de economie la Berkeley si laureat Nobel, e cunoscut cititorilor romani cu “Cartea de povesti a unui economist” (2009), aparuta tot la editura Publica.

Aceasta a doua carte aparuta in romaneste e scrisa in colaborare cu Robert Shiller, si el profesor de economie la Yale si autor al mai multor lucrari despre comportamentul investitorilor de pe pietele financiare. Akerlof si Shiller se ocupa si aici de comportamentul investitorilor, dar nu numai al lor, ci al oricarui participant la piata, fie el consumator, speculator, producator de bunuri sau politician care face legi pentru controlarea pietei: "spiritele animale" la care trimite titlul sunt de fapt temerile oamenilor, credintele mai mult sau mai putin indreptatite, sperantele, socotelile influentate de emotie care determina zi de zi mersul economiei in general si al pietelor financiare in special.

Conceptul de "spirite animale" provine de la Keynes, unde desemna tocmai nevoia spontana de actiune, impulsul de a faptui inainte de (sau uneori in loc de) a socoti la rece beneficiile si riscurile. Akerlof si Shiller dezvolta insa conceptul si-i extind aplicarea, vorbind de increderea consumatorilor si a companiilor si de perceptia cinstei - sau a coruptiei - in tranzactii ori in societate: "Cand spiritul animal e in recul, consumatorii nu vor sa cheltuiasca, iar companiile nu vor sa investeasca si sa angajeze". Acesta e contextul in care isi face aparitia statul, ca factor de limitare a arbitrariului si a erorilor induse de "spiritele animale", fie ca e vorba de speculatiile de pe pietele financiare, de imprudenta consumatorilor ori de temerea excesiva a companiilor de a mai investi. Cartea celor doi economisti americani e o lectura cat se poate de actuala gratie careia intelegem mult mai bine resorturile crizei din economie, dar si propriile noastre iluzii si inertii de gandire atunci cand luam decizii cu privire la banii pe care ii cheltuim ori ii investim. n

George Akerlof, Robert Shiller

"Spirite animale. Despre felul In care psihologia umana influenteaza economia Si ce Inseamn+ asta pentru capitalismul global", Editura Publica, Bucuresti, 2010

Aparitii noi:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
George Akerlof,
Robert Shiller,
Albert Ellis,
/arta-si-societate/carte/cui-i-e-frica-de-criza-6278091
6278091
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.