Crimele care au schimbat guverne si au intors cursul istoriei

Postat la 05 iunie 2011 37 afişări

Un volum hard-cover, ilustrat cu gravuri sau fotografii de epoca, despre marile asasinate din istoria lumii, de la Iulius Caesar, Thomas Becket, Abraham Lincoln si pana la Kennedy, Indira Gandhi sau Benazir Bhutto.

Autorul acestui volum de istorie tematica se straduieste sa ne comunice ca omenirea a incercat, de mii de ani incoace, sa-si rezolve problemele politice (si) prin intermediul asasinatelor. Uneori a izbutit, alteori nu, de fiecare data insa consecintele acestor gesturi violente au fost vizibile si au schimbat cursul istoriei. "Uciderea dusmanului era vazuta, si in unele tari inca mai este, ca o modalitate acceptabila de rasturna guverne. Nu-ti place conducatorul? Impusca-l. Arunca-l in aer. Injunghie-l. Otraveste-l. Metodele de a ucide sunt aproape nelimitate."

Portretul fiecarui astfel de asasinat incepe printr-o biografie a personalitatii ucise (sau care a fost victima unei incercari de asasinat: presedintele Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea), o fixare a cadrului politic al vremii si a locului unde s-au desfasurat evenimentele, continua prin descrierea asasinului si a mobilurilor sale (politic sau psihiatric explicabile) si se incheie printr-o incercare de delimitare a urmarilor. In secolul trecut, natura asasinatului a cunoscut o noua schimbare, cand terorismul sponsorizat de stat a inceput sa fie folosit pentru atingerea scopurilor politice.

De aici si intrebarea fundamentala: este oare drept din punct de vedere moral ca un lider ales democratic sa ordone asasinarea conducatorului altei natiuni? O intrebare pertinenta, daca stam sa ne gandim fie si numai la recenta scoatere din joc a lui Osama bin Laden, o intrebare careia Donnelley ii ofera un raspuns in coada de peste: "Oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem, asasinatul politic poate uneori sa functioneze. Dupa cum demonstreaza aceasta carte, bombele si gloantele pot fi infinit mai puternice decat urna de vot".

Paul Donnelley, "Asasini si asasinate", Editura Litera, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/crimele-care-au-schimbat-guverne-si-au-intors-cursul-istoriei-8313903
8313903
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.