Crima in stil frantuzesc

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 24 iulie 2011 25 afişări

Acest al cincilea roman al lui Michel Houellebecq – cel mai cunoscut si mai tradus autor francez contemporan in viata – primea, la finele anului trecut, Premiul Goncourt. A fost vorba despre o distinctie de palmares (asteptata de autor, e drept, cu febrilitate), pentru ca, oricum cartea devenise bestseller, inainte sa primeasca laurii.

Romanul, de o alta factura de cele care i-au consolidat gloria (adica fara alunecari in sexualitate obsesionala), descrie destinul artistic al unui plastician al zilelor noastre, care, trecand de la fotografie la pictura hiperrealista, isi vede neabatut de profesie, punand in paranteza toate ispitele vietii.

Ajuns celebru si bogat, Jed Martin se intersecteaza cu scriitorul Michel Houellebecq, devenit, iata, personaj in propriul sau roman. Prilej pentru scriitor de a-si realiza un perfect autoportet, dar si de a-si inscena propria moarte. O moarte survenita in urma unei crime ai carei faptasi vor fi urmariti intr-un crescendo de tensiune propriu romanelor politiste de buna calitate.

Michel Houellebecq, "Harta si teritoriul", Editura Polirom, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/crima-in-stil-frantuzesc-8520164
8520164
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.