Cine este si ce vrea "cea mai curajoasa femeie din Afganistan"

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 27 februarie 2011 60 afişări

Are 33 de ani, se numeste Malalai Joya si, in 2005, a fost aleasa deputata de Farah, o regiune din vestul Afganistanului. A devenit, cu acest prilej, cea mai tanara parlamentara a tarii sale. Insa pentru doar doi ani, fiindca atunci cand a devenit incomoda a fost exclusa din randurile legislativului.

In scurta ei cariera politica a scapat de cinci tentative de asasinat. Desi a devenit o vedeta pentru mass-media occidentale, care isi disputa privilegiul de a-i smulge cate un interviu, este in continuare pazita de sase bodyguarzi, are parte de un foarte activ comitet de sustinere la Kabul si nu isi divulga niciodata planurile de viitor, de teama unui nou atentat. Atunci cand primeste flori, garzile de corp rascolesc grijuliu buchetele, ca nu cumva acestea sa ascunda o bomba.

"Cea mai curajoasa femeie din Afganistan" (cum o numea BBC), "una dintre cele mai influente 100 de personalitati ale lumii" (cum a fost categorisita de revista "Time") si-a publicat in 2009 volumul autobiografic "In numele poporului meu", in care isi rememoreaza traseul copilariei (petrecuta in vremea invaziei sovietice), adolescenta, studiile si angajarea ulterioara in numele apararii drepturilor omului. Dupa ce a predat in scoli clandestine, dupa ce a deschis un orfelinat in provincia ei natala si a militat in cadrul mai multor organizatii neguveramentale, a fost aleasa in Parlament si s-a ridicat impotriva coruptiei multora dintre colegii sai, impotriva "lorzilor razboiului care opreseaza femeile si care au ruinat tara".

Discursul ei intrasigent a fost primit cu ostilitate de catre oficialii regimului afgan, dar nu numai de ei. "Afganistanul ocupat de SUA este in continuare un infern si o farsa grosolana la adresa democratiei si drepturilor omului. Din nefericire, in prezent, cei mai inversunati dusmani ai acestor valori dicteaza politicile din tara mea." Acuzatoare nu doar la adresa falsilor prieteni ai poporului sau, ci si la adresa asa-zisilor sai eroi (dovada ca pe Ahmad Shah Massoud, adica pe Leul din Panshir, l-a numit, fara ezitare, 'calaul din Kabul'), Malalai Joya redefineste notiunea de eroism si sustine ca acum, in Afganistan, singura diferenta fata de perioada neagra a talibanilor consta in faptul ca autoritatile vorbesc in numele unei democratii care nu exista.

Malalai Joya, Derrick O'Keefe, "In numele poporului meu", Editura Allfa, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cine-este-si-ce-vrea-cea-mai-curajoasa-femeie-din-afganistan-8014236
8014236
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.