Cele mai sumbre secrete de familie

Postat la 13 februarie 2011 24 afişări

Personajele din acest roman sunt fictive. Dar cateva dintre evenimentele descrise sunt reale, in special cele petrecute in vara anului 1942 in Franta ocupata.

Cel mai atroce a fost marea razie de la Velodromul de Iarna din Paris, in urma careia mii de evrei au fost deportati in lagarul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Sarah este unul dintre copiii arestati (de catre politia fidela regimului de la Vichy), iar Tatiana de Rosnay descrie in amanuntime calvarul fetitei, conditiile de detentie si sentimentele confuze pe care le traieste prea timpuriu in raport cu violenta sangeroasa a adultilor. Peste toate, o puternica, induiosatoare vointa de a supravietui cu orice chip.

In paralel, descoperim viata Juliei Jarmond, o ziarista americana venita la Paris, unde, pentru scrierea unui articol, trebuia sa obtina informatii privind evenimentele din 16 iulie 1942. Cautarea ei, blocata initial de niste secrete de familie de nemarturisit, isi face incet drum catre lumina si scoate din uitare un destin simbolic pentru tragedia deportarilor naziste.

Tatiana de Rosnay, "Se numea Sarah", Editura Litera, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cele-mai-sumbre-secrete-de-familie-7978974
7978974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.