Ce s-a intamplat dupa Big Bang

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 26 iunie 2011 41 afişări

Istoria universala e o poveste a oamenilor, de la homo erectus la internet. Exista insa ceva si mai si: "the Big History", care consta in cuprinderea universului dincolo de istoria oamenilor si presupune o scufundare in istoria lumii vii si o privire asupra istoriei cosmosului.

Cartea Cynthiei Stokes Brown reprezinta o astfel de vedere exhaustiva, care imbina cunostinte furnizate de mai multe discipline. "Trebuie sa investigam si trecutul mai indepartat al lumii, intrucat cele aproximativ cinci milenii de istorie la care se face de obicei referire reprezinta doar o milionime din viata Pamantului, iar daca vrem sa intelegem lumea in care traim si ce este omul, nu nu putem limita doar la documentele scrise", constata autoarea.

Prin urmare, povestea (pentru ca este o poveste, o intriga, cu fir narativ, care debuteaza cu "a fost odata") se deruleaza de la Big Bang si ajunge pana in imediata noastra contemporaneitate, incluzand multe dintre datele esentiale ale cunoasterii stiintifice de care dispunem in ziua de azi. In calitate de istoric al omului, Cynthia Stokes Brown a incercat sa depene aceasta poveste cat mai accesibil cu putinta, fara sa simplifice complexitatea istoriei si punandu-si in paranteza subiectivitatea. Ea a ales sa vorbeasca despre lucrurile pe care le-a considerat fundamentale: clima, hrana, sex, comert, religie, idei novatoare, imperii si culturi.

Perspectiva unificatoare a fost data, in aceasta sinteza, de impactul activitatii omului asupra planetei si, in acelasi timp, de cel al planetei asupra omului, astfel incat istoria Terrei s-a imbinat cu cea a locuitorilor sai. O perspectiva care a dus-o pe autoare la concluzia ca actiunile umane au pus in mare pericol ecosistemul planetei si speciile vii care o populeaza.

Cynthia Stokes Brown, "Istoria lumii", Editura Litera, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ce-s-a-intamplat-dupa-big-bang-8389524
8389524
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.