Ce-i trebuie unui lider ca să schimbe lumea

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 12 noiembrie 2011 49 afişări

Carisma, sau charisma, este calitatea unei persoane care îi seduce sau chiar îi fascinează pe cei din jurul său, prin discursuri, atitudini, temperament sau acţiuni. O carismă puternică îi tulbură pe cei din jur şi, uneori, le paralizează judecata: iată de ce este atat de uşor să-i conduci sau să-i manipulezi pe ceilalţi, atunci cand ai har.

O autoritate carismatică se referă la capacitatea anumitor oameni de a conduce grupuri folosindu-se de aspecte emoţionale. Există forme pure de carismă, în personaje precum Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Winston Churchill sau Maica Tereza, dar nu putem ignora nici versiunea negativă a carismaticilor, reprezentată de personalităţi precum Hitler, Stalin sau Ceauşescu.

Din păcate, noţiunea de bine şi cea de carisma nu coincid întotdeauna. În ciuda extraordinarului impact pe care îl exercită, exponenţii supremi ai carismei răman totuşi fiinţe umane ca oricare altele, spune Andrew Leigh. Oricat de impresionante şi de enigmatice par efectele prezenţei lor, acestea nu sunt nici magice, nici supranaturale.

Andrew Leigh, "Charisma", Editura Trei, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ce-i-trebuie-unui-lider-ca-sa-schimbe-lumea-8967326
8967326
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.