Ce culoare are paraşuta ta?

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 aprilie 2013 535 afişări

Să foloseşti în titlu numele cărţii poate părea o lipsă de inspiraţie; nu este aşa, dar titlul este prea bun ca să nu-l folosm. Subintitulată "Manual practic pentru cei afl aţi în căutarea unui loc de muncă şi pentru cei care doresc să-şi schimbe cariera", cartea lui Richard N. Bolles, apărută la Editura Publica, este mai mult decât un simplu ghid pentru dobândirea unei slujbe.

Ce culoare are paraşuta ta?

Cartea, care s-a vândut în peste zece milioane de exemplare şi a fost tradusă în douăzeci de limbi, a fost inclusă de revista Time în lista celor mai bune o sută de cărţi de non-ficţiune scrise începând cu 1923 şi este socotită ca având un impact major asupra vieţii oamenilor. De unde acest succes? În primul rând, cartea este revizuită anual, varianta în româneşte fiind ediţia pentru 2013. Autorul spune că, de fapt, revizia nu este o simplă actualizare, ci este vorba de o rescriere completă, cu o nouă structură şi cu schimbări radicale de la an la an. Asta pentru că piaţa muncii se schimbă mereu, iar autorul caută permanent modalităţi mai bune de a explica, vrea să propună strategii noi mai eficace pentru căutarea unui loc de muncă.

A doua explicaţie pentru succes este chiar abordarea căutării unui loc de muncă. Cea mai la îndemână acţiune şi care aparent promite cel mai mult, fiind cel mai des folosită, căutarea printre ofertele postate pe internet are cea mai descurajantă rată de succes - 96 din 100 de doritori rămân fără slujba visată. Nici trimiterea CV-ului către potenţialii angajatori nu este mai folositoare, 93 din 100 nu au succes. O rată a succesului de 86% presupune nişte teme făcute temeinic, pe cont propriu. Trebuie să înţelegi cine eşti, ce ai de oferit pe piaţa muncii, ce slujbă ţi se potriveşte şi ce însemnătate vrei să conferi vieţii. Este un proces complex, în primul rând de cunoaştere personală, de definire a ambiţiilor personale.

Nu sunt vorbe goale, iar Richard Bolles deţine secretul: "Dacă nu aveţi minţile rătăcite, o reputaţie îndoielnică şi nu duhniţi de la o poştă, dacă ştiţi într-adevăr ce talent aveţi, vă garantez că există un angajator care vă caută".

Richard N. Bolles , "Ce culoare are paraşuta ta?", Editura Publica, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ce-culoare-are-parasuta-ta-10743591
10743591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.