Bucuresti, perioada de aur

Postat la 27 mai 2008 26 afişări

Nu ne putem plange de o lipsa de initiativa in privinta intentiilor edilitare actuale. In Bucuresti, problema proliferarii imobiliare e insa lipsa viziunii de ansamblu si a grijii pentru durabilitate si coerenta estetica.

Spre a atrage atentia contemporanilor asupra felului in care se construia in Bucuresti si in Romania cu un veac si mai bine inainte, inginerul si profesorul Nicolae St. Noica, fost ministru al lucrarilor publice, a alcatuit un album cu fotografii, comentarii aplicate si documente evocatoare privind constructiile (toate monumente arhitectonice de majora importanta), ctitorite de primul rege al Romaniei, Carol I. Pornit in dorinta de a alcatui o antologie de „acte de fundatie” ale acestor monumente, volumul a ajuns un documentar amplu despre destinul si valoarea cladirilor respective, privite atat din unghiul importantei lor arhitectonice, cat si din acela al semnificatiei lor in ansamblurile urbanistice in care au fost integrate. Fotografii din zilele noastre, completate cu fotografii de epoca, documente de fundatie si imagini ale arhitectilor care au facut posibila realizarea unor cladiri-opere de arta contribuie la restituirea unei intregi epoci. Nicolae St. Noica recompune cei 48 de ani de domnie ai regelui Carol I - ani in care capitalismul romanesc a capatat aripi, prin prisma pietrelor de temelie puse de acesta in domeniile constructiilor avand ca destinatie cultura, invatamantul, finantele, domeniul religios: Ateneul Roman, Palatul CEC, Palatul Cantacuzino, Palatul Facultatii de Medicina, Palatul Ministerului Lucrarilor Publice (actualul sediu al Primariei), Muzeul de Arta Nationala (azi Muzeul Taranului), Liceul Gh. Lazar si multe altele. Albumul nu este doar „o bucurie pentru paseisti” (Dan. C. Mihailescu), ci si un memento pentru toti edilii prezenti si viitori, o lectie despre conditiile dainurii in istorie.

Nicolae St. Noica - „Lucrari publice din vremea lui Carol I”,

Editura Cadmos, Bucuresti, 2008


Noutati

O satira de zile mari

Desi Evelyn Waugh (1903-1966) este in Marea Britanie un autor cult (despre care Graham Greene spunea ca este cel mai important scriitor englez al perioadei interbelice), din categoria „grea” a umoristilor de tip Jerome K. Jerome sau P.G. Wodehouse, la noi a patruns destul de anevoie spre inima publicului si a atras atentia mai ales datorita prezentei in antologiile de proza scurta umoristica engleza. Iata ca Grupul editorial Corint, in seria Maestrii Leda, incearca acum o restituire, traducand, dupa „Bomba zilei” („Scoop”), si „Un pumn de tarana”. Umorul sec, cu pante absurde, sau cel hohotitor, franc, insotesc la tot pasul povestea care incepe, in raspar, cu o trimitere la Proust, prin capitolul intitulat „Du coté de chez Beaver”. Cine este Beaver? Un individ de conditie dubioasa de care Brenda, sotia unui aristocrat englez de la inceputul secolului trecut, se agata in speranta ca va alunga plictiseala din castelul provincial in care statea exilata.

Evelyn Waugh - „Un pumn de tarana”,

Editura Leda, Grupul editorial Corint, Bucuresti, 2008

Despre cei ce nu mai sunt

„Enciclopedia mortilor” este ultima carte scrisa de Danilo Kis, marele scriitor sarb refugiat la Paris, si publicata in 1984. Arta poetica si testament literar in acelasi timp, este o culegere de noua nuvele, cu teme si registre stilistice diferite - de fapt, un roman articulat din noua piste biografice, care isi gasesc numitorul comun in ideea mortii. In afara nuvelelor propriu-zise, volumul are un post-scriptum in care naratorul ofera o serie de referinte si explicatii privind geneza cartii si izvoarele sale istorice si bibliografice. Fiecare text imita un anume cod: legenda, scrisoare, eseu filozofic, cercetare filologica etc. si se desfasoara

intr-o perioada determinata, de fiecare data alta. Nuvela care da numele cartii are drept subiect descinderea personajului narator intr-o biblioteca suedeza, unde descopera o maniera bizara de ordonare a cartilor: fiecare sala este dedicata unei anume litere, iar volumele sunt legate intre ele cu lanturi. La litera M, afla de existenta unei „enciclopedii a mortilor” si incepe sa caute referinte privind viata tatalui ei, trecut de curand in lumea celor drepti.

Danilo Kis - „Enciclopedia mortilor”,

Editura Polirom, Iasi, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
aparitii,
noutati
/arta-si-societate/carte/bucuresti-perioada-de-aur-2663949
2663949
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.