Benzi desenate pe gustul amatorilor de mister (VIDEO)

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 04 martie 2012 57 afişări

În destul de firava producţie de albume de benzi desenate de la noi, editura Art se distinge nu doar prin tenacitate, ci şi prin faptul că editează volume bizare, "grele", care ocolesc instrumentele de seducţie tradiţionale ale genului.

Benzi desenate pe gustul amatorilor de mister (VIDEO)

Ne-a obişnuit deja cu austeritatea tuşei lui Marjane Satrapi, iată că acum ne introduce în universul hipnotic, turbionar al lui Lorenzo Mattotti, unul dintre greii benzii desenate italieneşti. După ce işi termină studiile de arhitectură, în 1975 îşi publică primele benzi desenate în fanzinul francez Bibliopop şi apoi în revista Circus. După "Alice Brum Brum" (o interpretare liberă după Alice în ţara Minunilor) şi alte câteva albume şocante, începe să fie intens curtat de presa americană şi europeană, pentru care realizează numeroase coperţi şi afişe. Este deţinător a numeroase premii (printre care Yellow Kid), a avut circa 40 de expoziţii, iar albumele sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

Romanul grafic "Stigmata", apărut în 1994, este povestea unui om fără niciun rost în viaţă, o namilă fără minte, un gunoi al societăţii, căruia, din senin, după o noapte de beţie, i-au apărut în podul palmelor nişte răni asemănătoare stigmatelor hristice. Călătoria lui din viaţă spre moarte este punctată de nişte episoade mistice, al căror tragism şi profunzime sunt admirabil descrise de condeiul expresionist al lui Mattotti.

Lorenzo Mattotti, Claudio Piersanti, "Stigmata", Editura Art, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/benzi-desenate-pe-gustul-amatorilor-de-mister-video-9367952
9367952
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.