Beckett cel necunoscut

Postat la 14 februarie 2008 2 afişări

Samuel Beckett s-a nascut in 1906 la Foxrock, in Irlanda, si si-a petrecut prima tinerete la Dublin. La scurta vreme dupa terminarea studiilor se muta definitiv la Paris, unde locuieste pana in 1989, anul mortii sale.

Aici il cunoaste pe Joyce, patrunde in intimitatea artei de avangarda si scrie primul sau text, romanul „Murphy”.

Definitorii pentru personalitatea sa vor ramane textele dramatice, din specia teatrului absurd, care ii vor convinge pe juratii comitetului Nobel sa ii ofere premiul in 1969.

Prezentul volum editat de Curtea Veche reuneste doua dintre cele mai cunoscute piese ale autorului, amandoua scrise in limba franceza‚ “Asteptandu-l pe Godot” si “Sfarsitul jocului”, dar si o piesa cvasinecunoscuta, compusa tot in franceza, “Eleutheria” (1947), una dintre primele sale productii destinate scenei.

Prin anii ‘50, regizorul Roger Blin a fost cat pe ce s-o puna in scena, insa a optat in ultima clipa pentru „Asteptandu-l pe Godot”.

Samuel Beckett, “Asteptandu-l pe Godot”, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
Samuel Beckett
/arta-si-societate/carte/beckett-cel-necunoscut-2385743
2385743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.