Amintiri din vremea crizei

Postat la 24 martie 2009 10 afişări

Un roman neobisnuit, aparut in 2006 in SUA si care a stat luni intregi pe ravnitul loc 1 al topurilor de vanzari din New York Times, Wall Street Journal si USA Today. Un bestseller - 3 milioane de exemplare vandute, tradus in peste 40 de tari.

La inceputul romanului, Jacob Jankowski are 90 sau 93 de ani, nici el nu isi aminteste bine, si sta intr-un azil de batrani. Are toti dintii in gura, ca un armasar bine intretinut, si o memorie care ii revine in salturi, scotan-du-l din toropeala. In aceste momente de limpezime, isi reviziteaza trecutul, incarcat de stranii peripetii, de tragedii marunte, de tulburatoare povesti de dragoste, intersectate cu pasaje picante. Ne aflam in America anilor 1929-1930, in vremea Marii Crize, iar el, tanarul Jacob, tocmai si-a ispravit studiile de medicina veterinara. Parintii i-au murit, lasandu-l fara niciun sprijin moral sau financiar. Cum in America acelor ani trenurile micutelor circuri ambulante brazdau tara in lung si-n lat, orfanul se suie in convoiul fratilor Benzini (care dadeau „cel mai mare spectacol din lume”) si se angajeaza ca ingrijitor de animale. Calatoria lui in lumea paietelor si a butaforiei incepe sub semnul fascinatiei, dar treptat coboara intr-un univers sordid si violent, in care legea o face cel mai puternic. Precum in „Clovnii” lui Fellini (alaturarea nu este intamplatoare, pentru ca volumul lui Sara Gruen va fi in curand ecranizat), intram nu doar in vertijul arenei, ci mai ales in culisele circului, unde oameni, cimpanzei, lei, zebre si elefanti sunt laolalta maltratati si umiliti. Aici, unde alcoolul isi face loc prin plasa prohibitiei, unde prostitutia domneste, printre paiele putrede din custile animalelor, isi fac loc figuri stenice, luminoase precum Marlene, frumoasa calareata, sau elefantita Rosie, cea pe care nimeni nu reusise s-o imblanzeasca. Spre a spori forta evocatoare a volumului, editorul a anexat printre paginile povestii o suita de fotografii de epoca, in alb-negru, care reinvie atmosfera anilor ’30 si atractia lumii circului.

 

Sara Gruen - “Apa pentru elefanti”,

Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2009

 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/amintiri-din-vremea-crizei-4082926
4082926
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.