Ai nostri tineri la PC invata

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 17 aprilie 2011 39 afişări

Cu un joystick sau cu un mouse in mana, sunt intotdeauna capabili sa stea pe chat si, in acelasi timp, sa-si faca lectiile pentru scoala. Copiii internetului sunt mai isteti, dar si mai morali decat parintii lor. Aceasta este una concluziile cartii lui Don Tapscott, coautorul bestsellerului "Wikinomics" si specialist al noilor tehnologii de comunicare.

Multi adulti de azi (fie ca e vorba despre ziaristi, despre parinti sau despre profesori) ii descriu pe cei din generatia Y ca fiind inculti, violenti, incapabili sa se concentreze mai mult de doua minute, asociali, indiferenti la mersul lumii, lenesi. E o grava eroare de perspectiva, spune Tapscott, care considera ca nimeni pana acum nu a fost atat de preocupat de etica, de colaborare, de solidaritate si nici atat de dotat in materie de inteligenta si de resurse precum tinerii nascuti intre 1977 si 1997 (in paranteza fie spus, IQ-ul mediu la nivel mondial a crescut cu trei puncte la fiecare zece ani, de la al Doilea Razboi Mondial incoace).

Este o perspectiva oarecum inedita, care contrazice panoramarile sociologice curente, incercand sa plaseze la alt palier diferentele culturale si comportamentale intre trei grupuri generationale (baby-boomers, nascuti intre 1946 si 1964, adica generatia televizorului, generatia X, nascuta intre 1965 si 1976, respectiv generatia internet) si sa arate felul in care impactul web-ului a antrenat o redefinire a valorilor sociale. Adica o evolutie care, in curand, ar duce la o bulversare a institutiilor traditionale care sunt familia, scoala si munca.

Creierul tinerilor cu varste intre 8 si 20 de ani a evoluat spectaculos, ca efect al orelor petrecute in fata consolelor de jocuri si al nevoii lor de a interactiona cu ceea ce se intampla pe ecran. Ei au devenit mai buni in materie de trecere de la o activitate la alta, si-au dezvoltat simtul strategiei, talentele organizationale si de leadership, datorita unor jocuri de tip World of Warcraft. Iar adultii nu au de ce sa fie ingrijorati ca zabovesc cu orele in fata computerului. Baby-boomers isi petreceau 20 de ore pe saptamana cu ochii in televizor, in vreme ce tinerii de azi nu se mai uita la TV decat ocazional.

In acest context, spune Tapscott, scoala ar trebui sa se adapteze nevoilor lor si sa incerce sa se reformeze din temelii, privilegiind libertatea, integritatea, colaborarea, viteza, dar si divertismentul: tot ce tine de ludic poate deveni o unealta ideala de invatare.

Don Tapscott, "Crescuti digital", Editura Publica, Bucuresti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ai-nostri-tineri-la-pc-invata-8163001
8163001
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.