Adorabila doamnă Hawkins

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 04 martie 2012 36 afişări

Muriel Spark este una dintre cele mai importante prozatoare britanice din perioada postbelică. Comparată cu Oscar Wilde, pentru umorul fin şi necruţător, sau cu Graham Greene, pentru inteligenţa cu care îşi articulează naraţiunile, Muriel Spark s-a născut în 1918 şi a murit în 2006, în orăşelul italian Civitella della Chiana, unde se stabilise încă din 1979.

În 2004, ca omagiu pentru pentru remarcabila sa carieră literară, Scottish Arts Council a instituit premiul care îi poartă numele şi care a fost atribuit, la prima sa ediţie, unei alte mari romanciere - Margaret Atwood.

Prezentul roman o are în centrul atenţiei pe doamna Hawkins, o văduvă de război simpatică, îndatoritoare şi grăsuţă, care ştie să dea sfaturi întotdeauna utile şi să atragă confesiunile colegilor de la editura unde lucrează (Ullswater), dar şi pe ale locatarilor pensiunii Kensington, unde şi-a aflat adăpost. Iubeşte pe toată lumea şi toată lumea o îndrăgeşte. Cu o singură, tenebroasă excepţie: monstruosul, omniprezentul Hector Bartlett, un scriitor de mâna a doua.

Muriel Spark, "Departe de Kensington", Editura All, colecţia "Strada Ficţiunii", Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/adorabila-doamna-hawkins-9368114
9368114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.