36 de morti imaginare ale unor mari scriitori

Postat la 19 decembrie 2010 66 afişări

Iata un dosar, neobisnuit, excentric, fara note macabre, privind mortile imaginare ale unor scriitori reali. Aceste povesti, erudite si pline de verva, nareaza despartirea de lume a 36 de mari scriitori, de la Montaigne, Kant si Goethe la Tolstoi, Stefan Zweig sau Truman Capote, scriitori din epoci diferite, barbati sau femei, poeti, romancieri sau filozofi.

Nu ne place sa vorbim despre moarte, iar eseul lui Michel Schneider tocmai de aici porneste, de la raportul intre cuvinte si disparitia (sau iminenta disparitiei) fizice. Despre ce au spus niste mari personalitati in momentul trecerii in eternitate. Este, daca vreti, un compediu sui generis de istorie a literaturii si care functioneaza ca un excelent revelator al vietii.

Nu degeaba ne recomanda autorul ca, dupa parcurgerea cartii lui, "sa citim toate cartile pe care acesti scriitori le-au scris: acolo este povestita moartea lor. Un scriitor e cineva care moare de-a lungul intregii sale vieti, fraza cu fraza, in cuvinte mici".

Michel Schneider, "Morti imaginare", Editura Art, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/36-de-morti-imaginare-ale-unor-mari-scriitori-7830114
7830114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.