Cum să economiseşti atunci când călătoreşti cu maşina închiriată

Postat la 08 august 2017 793 afişări

O vacanţă prin Europa cu o maşină închiriată poate fi o metodă de a vedea mai multe obiective turistice fără să fii nevoit să plăteşti prea mult. Totuşi este bine de ştiu care sunt locurile unde închirierea este mai ieftină, care sunt locurile de evitat şi cum poţi să economiseşti mai mulţi bani într-o astfel de vacanţă

Un studiu realizat de Magrenta, ce oferă servicii de închiriere de maşini, scoate la iveală cele mai prietenoase locaţii de rent-a-car pentru românii care vor să petreacă o vacanţă în excursie prin Europa. În 7 dintre cele 36 de capitale analizate, turiştii pot închiria o maşină mai ieftin decât din Bucureşti, direct de la aeroport.

În cele mai ieftine 10 capitale, preţul de bază pentru închirierea unei maşini este sub 100 euro. În destinaţii de top precum Spania (Madrid), Germania (Berlin) şi Cehia (Praga), serviciile de rent-a-car sunt chiar mai ieftine decât în Bucureşti.

Bratislava (Slovacia) este pe primul loc în topul celor mai ieftine capitale, în timp ce Bucureştiul se plasează pe locul 8.

La celălalt pol, cea mai scumpă locaţie de închiriere de pe bătrânul continent este Berna (Elveţia), unde o închiriere de 6 zile pleacă de la 342 euro - cu aproape 27% mai mult decât în capitala Norvegiei, clasată pe locul 2. În Oslo, vei plăti cel puţin 270 euro pentru aceeaşi perioadă de timp.

Dacă vrei să faci o excursie cu maşina într-o ţară UE fără prea multe cheltuieli, evită să mergi în Grecia (Atena), Irlanda (Dublin) şi Finlanda (Helsinki). La capitolul închirieri auto, acestea sunt cele mai scumpe capitale din Comunitatea Europeană.

Pe lângă preţul de bază, şoferii vor plăti o garanţie rambursabilă, cu valoare cuprinsă între 250-700 euro. Costurile de asigurare şi cele ale serviciilor opţionale (navigator GPS, scaun pentru copii, şofer suplimentar) variază de la o firmă la alta şi nu sunt incluse în pachetul de bază. 

De unde să închiriezi: din oraş sau din aeroport?

De obicei, serviciile de rent-a-car direct din aeroport sunt foarte scumpe, datorită costurilor operaţionale şi taxelor impuse companiilor care au ghişeul chiar în aeroport. O închiriere auto din aeroport poate costa aproape dublu dacă nu rezervi în avans.

Cu toate acestea, studiul arată că, în majoritatea cazurilor (27 din 36 locaţii), este mai ieftin să închiriezi din aeroport decât din oraş atunci când faci o rezervare. Compania Magrenta recomandă rezervarea cu minim 3 săptămani în avans.

În destinaţiile de top, unde serviciile de rent-a-car sunt foarte scumpe la aeroport, vei găsi preţuri mai accesibile în oraş, în general oferite de firmele locale. De exemplu, în Londra poţi plăti cu 38% mai puţin când închiriezi o maşină din oraş, preţul de bază pornind de la 128 euro (faţă de 208 euro, preţul celei mai ieftine închirieri auto din aeroport). Berna, Oslo, Viena şi Stockholm sunt printre cele mai scumpe locaţii pentru închirieri din aeroport.

Cât costă combustibilul?

"Pentru a putea estima corect costul unui ‘road trip’ prin Europa, am adăugat la preţul serviciilor de rental şi preţul combustibilului necesar pentru aproximativ 1000 km parcurşi, sau echivalentul unui plin (50 litri). Dacă luăm în calcul şi costul carburantului necesar pentru o excursie de 500-1000 km (la un consum estimat între 5-10%), Bucureştiul urcă două locuri şi devine a şasea cea mai ieftină locaţie pentru excursii cu maşina închiriată.", se arată în studiu

Cum să eviţi taxele suplimentare 

1. Rezervă in avans maşina şi extraopţiunile

Deşi e cel mai vechi truc, merită menţionat pentru că te va scăpa de costuri exagerate. Îţi recomandăm să rezervi maşina cu minim 3 săptămâni în avans (6 săptămâni când închiriezi în perioade de vârf - de Crăciun sau în miez de vară). De asemenea, selectează toate serviciile opţionale atunci când rezervi, ca să nu plăteşti extra la ghişeu!

2. Scapă de tot de serviciile opţionale

Împrumută un navigator de la un prieten sau vino cu propriul scaun pentru copii, dacă este posibil. Fiecare serviciu suplimentar este taxat pentru fiecare zi de închiriere şi va creşte considerabil preţul total de închiriere.

3. Returnează maşina exact aşa cum ai primit-o

Fă-i plinul şi asigură-te că maşina e curată la interior şi exterior. Dacă este nevoie, mergi cu ea la spălătorie, pentru a evita să plăteşti de 2-3 ori costul standard al unei spălări atunci când o returnezi. De asemenea, ţine minte că orice firmă de rent-a-car te va taxa pentru combustibilul lipsă!

4. Nu depăşi limita de kilometri

Nu toate companiile oferă kilometri nelimitaţi. Citeşte cu atenţie termenii de închiriere şi întreabă de limita de kilometraj atunci când nu eşti sigur. Unele firme te vor taxa per km când depăşeşti limita şi poţi ajunge să plăteşti mai mult decât ţi-ai fi dorit.

5. Returnează maşina la timp

Verifică ora de returnare cu reprezentanţii firmei atunci când ridici maşina. La fel ca în cazul unei şederi la hotel, s-ar putea să fie nevoie să o returnezi până la ora 12.00, indiferent de ora la care ai ridicat-o. Nu întârzia dacă nu vrei să plăteşti o zi de închiriere în plus!

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.