Profil de investitor. În ce mai investim

Postat la 10 iulie 2023 75 afişări

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business MAGAZIN.


Petrol şi gaze

OMV Petrom (simbol bursier SNP) este unicul producător local de petrol şi gaze şi cea mai mare companie listată din România, cu o capitalizare de 32,2 mld. lei la Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile SNP se tranzacţionează la BVB din septembrie 2001, iar de la începutul acestui an au un randament de 22,9%, pe fondul unor tranzacţii de 778 mil. lei.

Petrom a încheiat primele trei luni din 2023 cu vânzări de 9,5 mld. lei, cu 20% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, iar profitul net al grupului a ajuns la 1,5 mld. lei, în scădere cu 15% comparativ cu T1/2022.

Dacă în T1/2022 barilul Brent se tranzacţiona cu 102 dolari, în primele trei luni de anul acesta, preţul a coborât la 81 de dolari. Gazul natural a avut un preţ de 55 de euro/MWh, mult sub nivelul mediu de 98 euro/MWh din T1/2022. De asemenea, preţul mediu spot al energiei electrice a coborât în perioada analizată de la o medie de 218 euro/MWh, la 129 euro/MWh ca urmare a măsurilor de plafonare luate de stat.

Nici zona de cerere de produse energetice nu a avut o evoluţie pozitivă, în contextul în care datele OMV Petrom arată că cererea de carburanţi s-a redus cu 3%, cea de gaze naturale cu 13% iar cea de energie electrică cu 10% la nivelul întregii pieţe. Consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 13% faţă de T1/2022.

La jumătatea acestui an, OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia finală de investiţii în Marea Neagră, în blocul Neptun Deep. Romgaz a intrat în proiect anul trecut după ce a plătit 1 mld. dolari pentru a cumpăra partea ExxonMobil, cea mai mare achiziţie făcută vreodată de statul român. Investiţiile în proiect sunt estimate până la 4 mld. euro, iar prima producţie este aşteptată în 2027.

Pentru Petrom, valoarea investiţiilor este estimată să crească la circa 6 mld lei, cu aproximativ 70%, cu investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi. Recent, compania a anunţat achiziţionarea mai multor proiecte privind construcţia de parcuri fotovoltaice de circa 710 MW, echivalentul consumului anual al aproximativ 280.000 de gospodării din ţară.

OMV Petrom este controlată în proporţie de 51,2% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român deţine 20,7% din numărul de acţiuni. Acţiunea SNP are o pondere de 18% în indicele principal BET, sub Banca Transilvania (21,3%) şi Fondul Proprietatea (18,4%). Compania a fost inclusă şi în indicii FTSE Russell pentru pieţe emergente.



Acesta este un material informativ şi nu reprezintă o recomandare sau o ofertă de investiţie. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Este recomandată documentarea temeinică înainte de a investi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bursă,
in ce mai investim,
OMV Petrom

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.