Dovada că se pot face bani frumoşi şi din creditele pentru fermieri

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 mai 2012 64 afişări

Creditele pentru fermieri sunt o veritabilă cireaşă de pe tortul domeniului de creditare. Potenţialul agricol despre care s-a vorbit ani în şir a intrat brusc în vizorul unui număr mare de investitori, însă cei care au mizat din timp pe acest domeniu culeg deja roadele.

Sub 1% este rata creditelor neperformante acordate de Agricover Credit IFN, singurul finanţator specializat în agricultură din România. Procentul este un vis frumos pentru orice bancher în această perioadă în care rata creditelor neperformante bate noi şi noi recorduri. "Pentru anul în curs estimăm plasamente de peste 400 de milioane de lei, cifră în care sunt cuprinse deopotrivă finanţările pentru capitalul de lucru, cât şi investiţiile", spune Liviu Dobre, director general al Agricover Credit IFN. Spre comparaţie, anul trecut instituţia a acordat credite în valoare de 300 de milioane de lei, având un portofoliu de 700 de clienţi. În 2012 numărul de finanţări va creşte, conform previziunilor, la circa 900. Mai cu seamă că divizia de finanţare a grupului Agricover, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 920 de milioane de lei, a încheiat un acord de împrumut cu IFC, membră a Băncii Mondiale, în valoare de 12,5 milioane de euro. Dincolo de cifre, aceşti bani sunt dedicaţi unor produse noi de creditare, anume investiţiile.

Până acum, Agricover Credit IFN a finanţat capitalul de lucru al fermierilor, 90% dintre aceştia având exploataţii vegetale, iar restul ferme de animale. Tocmai în partea de zootehnie societatea intuieşte însă un "mare potenţial", spun oficialii companiei, motiv pentru care firma a creat două produse speciale, unul pentru finanţarea fermelor de lapte şi altul pentru plasamente în fermele de îngrăşare a porcilor. Or, cu noua linie de finanţare de la IFC, instituţia are de acum în ofertă credite pentru investiţii, acordate în euro sau lei, pe o durată de 36 de luni. Împrumuturile pot fi contractate pentru zootehnie, pomicultură, viticultură şi legumicultură.

Robert Arsene, director general al grupului Agricover, punctează însă că "finanţările sunt o afacere şi nu au un rol social", motiv pentru care profilul clientului, cu o sumă medie finanţată de 90-100.000 de euro, este fermierul - fie persoană fizică sau juridică - cu peste 400 de hectare în exploatare. Iar clienţi potenţiali sunt, de vreme ce în România există 3.000 de exploataţii mai mari de 400 de hectare, ce cumulează 3 milioane de hectare. O suprafaţă similară este cultivată de zeci de mii de fermieri care deţin proprietăţi de dimensiuni mai mici, cei mai mulţi practicând agricultura de subzistenţă.

"Vrem să lansăm anul acesta un nou produs pentru clienţii care au peste 100 de hectare", spune Dobre care precizează că valoarea finanţării va fi proporţională cu suprafaţa cultivată. Şi asta pentru că fermierul care contractează împrumutul trebuie să aibă posibilitatea clară de a plăti ratele. De pildă, pentru o suprafaţă cultivată de peste 400 ha Agricover Credit IFN poate acorda o finanţare de 100.000 de euro pentru cumpărarea unei combine. La o suprafaţă mai mică însă este mai potrivită închirierea utilajelor - "nu are sens să cumperi o combină dacă o foloseşti numai o săptămână pe an, iar în restul timpului este nefolosită şi plăteşti, totuşi, rate", explică Arsene. El estimează că afacerile grupului vor avea un ritm de creştere de două cifre, cu diferenţe de la divizie la divizie. Din cele nouă entităţi ale grupului, cele mai rapide avansuri vor fi înregistrate de firmele cele mai noi - cum sunt cele de distribuţie a motorinei şi cea numită Livestock (care comercializează carne şi animale), pentru care previziunile se referă la un plus de 40-50% faţă de anul trecut. "Cea mai mică marjă este la comerţul cu cereale, de 1%, dar câştigul se datorează volumelor mari", spune Arsene. Grupul a pornit în urmă cu zece ani ca un business specializat în silozuri şi procesarea de ulei, acum are activităţi şi pe piaţa din Bulgaria, iar pe termen lung vizează poziţia de jucător regional, în prezent fiind în vizor Serbia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/dovada-ca-se-pot-face-bani-frumosi-si-din-creditele-pentru-fermieri-9576494
9576494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.