Profil de investitor: De la bani puşi deoparte la independenţă financiară

Autor: Tibi Oprea Postat la 31 mai 2022 1639 afişări

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business Magazin.

Înainte să se familiarizeze cu universul investiţiilor, Louisa Urse nu avea aproape deloc economii. A ales să investească în primul rând din acest motiv, pentru „a pune ceva deoparte”. Încă de la început şi-a propus să nu retragă nimic din contul de tranzacţionare şi să reinvestească tot ce câştigă. Între timp, Obiectivul său pe termen lung a ajuns să fie Independenţa financiară.

Am început să investesc cu adevărat chiar în martie 2020, în timpul scăderilor bursiere de la începutul pandemiei. Aveam contul de tranzacţionare deschis de câteva luni şi urmăream deja câteva companii, aşa că am profitat de moment şi am achiziţionat acţiuni «reduse» cu 20%”, povesteşte Louisa Urse, manager în domeniul bancar în vârstă de 34 de ani.

De origine din Slobozia, Louisa Urse a absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi masterul BANCAS al aceleiaşi universităţi din cadrul aceleiasi universităţi. În 2021 a absolvit şi un program MBA, specializarea finanţe, al Universităţii Sheffield, iar de doi ani lucrează pe o funcţie de management într-o bancă din piaţa locală.

În 2019, după un modul de analiză fundamentală din cadrul MBA-ului pe care l-a urmat, Louisa a luat contact pentru prima oară cu conceptul de Bursă. Avea însă noţiuni de contabilitate de bază din facultate care au ajutat-o să interpreteze mai uşor rezultatele financiare şi indicatorii financiari, despre care auzea atunci pentru prima dată. „Proiectul pe care l-am avut de pregătit pentru acel modul presupunea să analizez două companii şi să recomand investiţia într-una din ele. A fost proiectul meu preferat din tot MBA-ul. Mi-am dat seama atunci că vreau să continui să fac asta şi am început să mă uit mai în detaliu la companiile de pe Bursa locală”, continuă Louisa, adăugând că a deschis ulterior conturi de tranzacţionare la doi brokeri români. Procesul a fost diferit la fiecare dintre ei.


PROFIL DE INVESTITOR

NUME: Louisa Urse

VÂRSTĂ: 34 de ani

PROFESIE: economist

OCUPAŢIE: manager în domeniul bancar

INVESTEŞTE: din pasiune


Primul a solicitat multe documente, scanate, însă ulterior a trebuit să le trimită şi în original. Pentru cel de-al doilea, a fost mai simplu, totul online, iar contul a fost activ în două-trei zile. Ea spune că platformele sunt uşor de folosit şi destul de intuitive în ambele cazuri, cu mici diferenţe.

„Investiţia iniţială a fost chiar minimul necesar pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare la vremea respectivă. Am început să adaug din ce în ce mai mult în portofoliu pe măsură ce vedeam rezultatele şi mai descopeream şi alte companii, iar acum mi-am format un obicei din a investi în fiecare lună, indiferent de suma pe care o am disponibilă”, explică Louisa Urse.

Dacă momentul iniţial de intrare în piaţă i-a oferit preţuri mai accesibile pe fondul scăderilor determinate de pandemie, iar anul 2021 nu a venit cu mari surprize negative, nici declanşarea războiului din Ucraina şi perspectivele economice tot mai sumbre de la începutul acestui an nu o sperie şi nu i-au schimbat dramatic strategia, în ciuda unor diminuări ale randamentelor.

„Perioadele de criză pot fi oportunităţi de investiţii, dar şi de învăţare. Este prima recesiune pe care o prind pe Bursă, însă recesiunea în sine este un fenomen normal care face parte din ciclicitatea economiei. În momentul de faţă urmăresc evoluţia pieţelor şi încerc să învăţ cât mai mult din ce se întâmplă”, spune investitoarea.

Anul 2021 i-a adus un randament de aproape 30% pe deţinerile din portofoliu, iar cel mai mare câştig l-au înregistrat compania de securitate cibernetică SafeTech Innovations (simbol bursier SAFE) şi producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN). Nu a participat la plasamente private de acţiuni, dar le-a urmărit pe cele din anii trecuţi şi ia în calcul participarea la următoarele. „În momentul de faţă urmăresc cu mare interes, ca toată lumea probabil, ştirile legate de listarea Hidroelectrica, care sper să se realizeze anul acesta. Suplimentar aş vrea să mai văd pe Bursa românească companii din zonele e-commerce - eMAG şi Elefant sau curierat - Fan Curier şi Cargus”, adaugă Louisa Urse.

După ce la începutul anului a redus deţinerile din IT care au predominat în anii trecuţi, astăzi portofoliul ei este împărţit între sectorul financiar-bancar (29%), comerţ (21%), petrol şi gaze (11%), tehnologia informaţiei (6,9%) şi altele (31,2%). Pe lângă acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, atât pe piaţa principală, cât şi pe cea secundară, Louisa mai investeşte şi în obligaţiuni. „Mi se pare o perioadă bună să mă concentrez pe zona energetică şi plănuiesc ca investiţiile din următoarele luni să se concentreze în această zonă, însă fără să renunţ la mare parte din investiţiile pe care le-am făcut anii trecuţi şi în care încă cred, deşi acum valoarea lor a mai scăzut”, afirmă ea.

Profilul de risc al Louisei este unul mediu. Stă departe de instrumente derivate şi în general de tot ce este speculativ, preferând să investească pe fundamente şi pe termen cât mai lung. Nu şi-ar dori să fie o activitate full-time, ci o face din pasiune. „Ba chiar evit să verific variaţiile zilnice ale preţurilor pentru a nu vinde sau cumpăra impulsiv. Perioada raportărilor este cea mai aglomerată pentru că citesc aproape integral rapoartele publicate de companii, urmăresc rezultatele şi evoluţia pe ultimii ani, ce s-a realizat sau nu din ce fusese planificat, de ce da, de ce nu, cum au ajustat strategia şi ce urmează”, completează economista. Pentru toate companiile, ea verifică în primul rând situaţia fluxurilor de numerar, acolo unde găseşte detalii importante despre strategia companiei, cum cheltuieşte şi cum investeşte aceasta banii.

De asemenea, managementul companiei şi membrii boardului sunt criterii importante pentru ea, chiar mai importante decât politica de dividende sau acţiunile gratuite. „Având în vedere că investiţiile le aleg sperând să fie pe termen cât mai lung, urmăresc mai degrabă potenţialul de creştere al companiei decât câştigurile imediate. Pe cineva începător îl sfătuiesc să nu investească cu gândul la profit imediat, în general şi cu atât mai mult în această perioadă. Ideal ar fi să aibă prieteni sau cunoştinţe care au deja experienţă pe Bursă, însă o idee bună este şi să se alăture grupurilor de investitori de pe Facebook”, mai spune ea. De altfel, Louisa afirmă că fiecare dintre noi ar trebui să înceapă să investească cât mai repede, indiferent de sumă.

Ca mulţi alţii, a crezut multă vreme că poate face parte din lumea investiţiilor doar dacă are mulţi bani, preconcepţie pe care între timp a dărâmat-o. „Mă bucur să văd pe plan local tot mai multe încercări de promovare a educaţiei financiare în ultimul timp şi sper să fie cât mai multe iniţiative de acest fel. Cred că educaţia financiară nu face parte din cultura noastră şi asta se vede în numărul de investitori. Cred însă că uşor-uşor se va schimba acest aspect, uitându-mă numai cum oraşul meu natal, Slobozia, deşi un oraş mic, începe să aducă din ce în ce mai mulţi investitori pe piaţă”, spune ea optimistă.

Care sunt planurile sale în continuare? „După câţiva ani în care am investit continuu şi am beneficiat şi de randamente bune, sunt mulţumită de ce am reuşit să strâng acolo, iar acum planul este ca în timp să acumulez suficiente venituri pasive care să îmi asigure independenţa financiară”, concluzionează Louisa Urse.


DICŢIONARUL INVESTITORULUI:

1.Œ Situaţia fluxurilor de numerar arată modificările poziţiei de numerar şi echivalente de numerar ale unei companii, respectiv încasările şi plăţile (intrări şi ieşiri) pe o perioadă de timp, fiind parte a situaţiei financiare a unei firme. Numerarul include numerar în depozite şi depozite la cerere la bănci, în timp ce echivalentele de numerar sunt investiţii care pot fi transformate uşor în numerar.

2. Situaţia fluxului de fond arată modificările poziţiei financiare a unei companii între două exerciţii contabile şi motivele acestor modificări. Ea prezintă surse şi aplicaţii ale fondurilor (capital de lucru), nefiind parte a situaţiei financiare. Capitalul de lucru poate fi crescut prin emiterea de acţiuni, obligaţiuni sau creşterea împrumuturilor şi poate fi redus prin răscumpărarea de acţiuni sau obligaţiuni, rambursarea împrumuturilor sau cumpărarea de mijloace fixe.

3. Ambele declaraţii le permit investitorilor şi celor care întocmesc sau analizează situaţiile financiare să-şi proiecteze planuri, politici şi strategii şi să determine gradul de lichiditate şi solvabilitate al unei companii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
profil de investitor,
Louisa Urse,
bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.