De ce bate vantul peste proiecte de centrale eoliene de 2 mld. euro

Postat la 12 ianuarie 2010 98 afişări

2010 ar fi trebuit sa fie termenul pentru materializarea unor investitii de peste 2 miliarde de euro in energie eoliana. Pana acum, in Romania au fost instalate 50 de turbine. Restul stau inca pe hartie.

Ondrej Safar a fost nevoit sa se tina de deadline. Cehul este project manager al parcului eolian pe care CEZ il dezvolta la Fantanele si Cogealac, unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa si principala miza a cehilor pentru a avea productie de energie in Romania.

Pentru a putea dezvolta proiectul in liniste, cehii au investit in a deveni actionari unici in afacerea CEZ Romania - unde mai erau proprietari statul roman si Fondul Proprietatea. Au cumparat pachetele de actiuni, iar intre timp au inceput sa aduca turbinele GE la Fantanele, pentru a le pune in functiune in 2010. n prima jumatate a anului, la Fantanele ar trebui sa fie instalate si functionale 139 de turbine eoliene. A doua parte a proiectului, de la Cogealac, va cuprinde 101 turbine si urmeaza a fi pusa in functiune in 2011, dupa cum declara oficialii companiei. Proiectul CEZ, al carui cost total este de 1,1 miliarde de euro, a fost cumparat anul trecut de la un dezvoltator regional (Continental Wind Partners, care a cumparat initial proiectul de la un grup local, Monssom Alma).

Proiectul cehilor este cel mai avansat dintre toate zecile de proiecte sau intentii anuntate anul trecut de companii, dar mai ales de antreprenori locali, care vazusera in energia eoliana un inlocuitor al pietei imobiliare, care se aglomerase destul de mult si nici nu mai promitea randamente ca in trecut. "Focusul nostru din 2009 a fost pe energie eoliana, ca la toata lumea", spune Monica Constantin, avocat specializat pe zona de energie la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii. Monica Constantin a mai lucrat anul acesta si pe un proiect de centrala pe carbune in Albania sau pe documentatia pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, proiect care se afla insa cam la acelasi stadiu ca la sfarsitul anului 2008.

Dar prin mainile lui Markus Piuk, seful Schoenherr si Asociatii, si ale echipei sale au trecut aproximativ 80% din proiectele eoliene de pe piata (conform propriilor estimari): EDP (Energias de Portugal, care a cumparat anul trecut un proiect de 800 MW in Dobrogea) si Verbund (cea mai mare companie energetica austriaca, care discuta preluarea unui proiect eolian de circa 100 MW in Tulcea) fiind cele mai cunoscute, multe altele fiind deocamdata confidentiale, iar altele fiind de "domeniul fantasticului". "Ne-am confruntat cu multi oameni, in special italieni, care au cumparat de pe piata locala cate un proiect, in cele mai multe cazuri un dosar subtire cu cateva studii de vant, fara ca macar sa existe ceva prestabilit pentru achizitia terenului respectiv. Astfel, daca in 2008 consultantii au lucrat pe proiectele serioase, in 2009 a venit randul speculatorilor. Cu toate acestea, au mai venit investitori seriosi: Markus Piuk vorbeste despre un investitor austriac care vrea sa faca un parc eolian si crede ca investitorii italieni (altii decat Enel) vor fi urmatorul val de autorizati pentru a construi proiecte eoliene.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eoliene,
planuri,
Ondrej Safar,
centrale,
CEZ
/analize/energie/de-ce-bate-vantul-peste-proiecte-de-centrale-eoliene-de-2-mld-euro-5308652
5308652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.