De la un depozit de cereale, la un imperiu financiar cu venituri de miliarde. Care este povestea lui William Cargill şi a companiei care îi poartă numele

Autor: Andra Stroe Postat la 19 martie 2022 670 afişări

De la un depozit de cereale, la un imperiu financiar cu venituri de miliarde. Care este povestea lui William Cargill şi a companiei care îi poartă numele

Antreprenorul William Wallace Cargill a pornit în lumea businessului cu un simplu depozit de cereale. Dar nu a rămas legat de oraşul de origine al businessului său, ci s-a mutat din loc în loc, cunoscând piaţa şi stabilind importante relaţii comerciale. Rezultatul? Un imperiu financiar cu venituri de miliarde de dolari.

William Wallace Cargill s-a născut pe 15 decembrie 1844 în Port Jefferson, New York. A fost al treilea copil al căpitanului scoţian William Dick Cargill şi al Ednei Davis. În 1856 familia s-a mutat în Janesville, Wisconsin, pentru a porni o afacere în agricultură. La nouă ani distanţă, în 1865, antreprenorul a deschis în Conover, Iowa, un mic business axat pe comerţul şi depozitarea cerealelor. După un an i s-a alăturat şi unul dintre fraţii săi, Sam, formând W. W. Cargill and Brother. Ulterior, cu ajutorul celorlalţi doi fraţi, Sylvester şi James, a extins afacerea şi cu un depozit de cherestea. Pe 1 octombrie 1868 Cargill s-a căsătorit cu Ellen Theresa Stowell, alături de care a avut patru copii: William, Edna, Emma şi Austen.

În paralel cu activitatea antreprenorială, fondatorul a servit, timp de trei ani, şi ca medic legist în Albert Lea, Minnesota. Înainte de 1875 el s-a mutat din nou, împreună cu familia, stabilindu-se în La Crosse, Wisconsin, de unde a început o extindere regională a afacerilor. În 1880 activitatea businessului ia amploare, antreprenorul fiind preocupat de comerţul cu cărbune şi sisteme de irigaţii, printre altele, investind totodată în ferme şi căi ferate. În 1904, în urma unui atac de cord, a fost nevoit să se retragă din business.

La cinci ani distanţă, pe 17 octombrie, a murit în urma unei pneumonii. După un an a decedat şi soţia sa, aşa că afacerea a fost divizată între fiii şi fiicele acestora, iar operaţiunile companiei au fost preluate de către ginerele său, John MacMillan. Acesta va începe o serie de achiziţii ale altor businessuri, iar în 1930 va schimba numele în cel actual.

În prezent, compania cu sediu în Minnetonka, Minnesota, e cea mai mare corporaţie privată din SUA din punct de vedere al veniturilor, care au depăşit 134 de miliarde de dolari anul trecut. Totodată, gigantul cu 166.000 de angajaţi în 66 de ţări acoperă 25% din exporturile totale de cereale ale Statelor Unite. Urmaşii fondatorului încă deţin 90% din business. În plan local, compania a înregistrat, în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, o cifră de afaceri netă de 3 miliarde de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.