Zona euro, ameninţată cu dispariţia: Cum influenţează coronavirusul „recesiunea de proporţii istorice” prin care va trece Europa

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 mai 2020 462 afişări

Zona euro, ameninţată cu dispariţia: Cum influenţează coronavirusul „recesiunea de proporţii istorice” prin care va trece Europa

Uniunea Europeană a estimat miercuri că economia zonei euro va înregistra o contracţie de 7,7% în 2020, avertizând că efectele generate de pandemia de coronavirus pot pune în pericol moneda unică, conform Rappler.

Vorbind despre o „recesiune de proporţii istorice”, Comisia Europeana a declarat că cele 19 state care folosesc moneda euro ar înregistra o creştere de 6,3% în 2021, însă recuperarea ar fi simţită inegal de-a lungul continentului.

Întrebarea rămâne suspendată în aer, în timp ce Italia şi Spania se plâng că Germania şi Olanda au mijloacele necesare de a-şi însănătoşi rapid economiile, lăsând cu mult în spate ţările din sudul continentului.

Comisia Europeană insistă că, fără vreun plan de recuperare bine pus la punct, proiectul unei Europe unite şi stabilitatea monedei unice ar putea fi dezmembrate.

„Divergenţele de acest fel implică un pericol la adresa pieţei unice şi zonei euro – însă pot fi soluţionate prin acţiuni europene comune şi decisive”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisar pentru Afaceri Economice.

Datele Comisiei par să confirme temerile, Italia urmând să treacă printr-o recesiune de proporţii în 2020, de minus 9,5%, urmând să înregistreze o creştere de doar 6,5% anul viitor.

Între timp, economia Greciei poate scădea cu 9,7% până la sfârşitul anului şi va recupera doar 7,9% în 2022, spune Comisia. În plus, deficitul anual poate ajunge până la 11,1 în Italia şi la 10% în Spania şi Franţa.

Prin comparaţie, economia Germaniei, care probabil va înregistra o scădere de 6,5% în 2020, va creşte cu 5,9% în 2021. Germania a înregistrat o rată a mortalităţii cauzate de coronavirus de 87 de decese raportate la un milion de locuitori, cu mult sub celelalte ţări din vestul continentului.

Şomajul din zona euro a crescut cu două puncte procentuale până la 9,6% în 2020, Grecia şi Spania fiind cu mult peste media celor 19 ţări membre.

Comisia lucrează în prezent asupra unui plan de recuperare care ar stimula bugetul comun al UE, însă propunerea a fost amânată de vreme ce Bruxelles-ul se chinuie să primească aprobare de-a lungul capitalelor Uniunii.

„Planul şi finanţarea acestuia vor fi decise în următoarele săptămâni. Nu ţine de mine să decid când. Muncim din greu şi nu este o slujbă uşoară. Sunt convins că în iunie va fi aprobat”, a declarat Gentiloni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
disparitie,
europa,
comisie,
coronavirus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.