Zgonea: Reducerea CAS, discutată într-o sesiune extraordinară a Camerei, pe 2-3 iulie

Autor: Emma Toader Postat la 24 iunie 2014 26 afişări

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că proiectul de lege privind reducerea CAS va fi discutat într-o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor, care va avea loc pe 2-3 iulie, el arătând că 30 iunie este termenul de depunere a raportului de către comisii.

Zgonea a arătat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că proiectul de lege privind reducerea CAS a venit la Camera Deputaţilor şi are termen de depunere a raportului pânâ pe 30 iunie.

"30 iunie este termenul pentru reducerea CAS astfel încât să-l introducem pe ordinea de zi în sesiune extraordinară. Părerea mea e că pe 2-3 iulie va fi (sesiune extraordinară - n.r.) la Cameră şi la Senat pentru CAS, pentru Acordul de asociere al Republicii Moldova şi, bineînţeles, pentru o eventuală neconstituţionalitate a legii cu privire la capacitatea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada verii", a precizat Zgonea.

Întrebat când crede că va fi aplicată reducerea CAS, Valeriu Zgonea a arătat că "depinde când vine raportul", dar speră ca promulgarea legii să aibă loc la 1 octombrie. "Depinde când vine raportul. Eu cred că de la 1 octombrie, ea este în putere pentru Guvernul României. Din discuţia pe care am avut-o cu prim-ministrul, domnia sa a spus că există rezerve la buget pentru a aplica legea, dacă se întoarce de la Preşedinţie (...). Noi am făcut un calcul că la 1 octombrie ar trebui să fie promulgată şi ea să poată să fie un beneficiu pentru cetăţenii României", a adăugat Zgonea.

Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat, marţi, de Senat, în forma propusă de Executiv.

Prin proiect se prevede că această cotă va scădea de la 20,8 la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă. Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arată în proiect.

Guvernul a argumentat, în expunerea de motive, că promovarea acestui proiect a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociată nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind că două treimi din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.

Senatul a adoptat acest proiect, cu 109 voturi "pentru" şi o abţinere, în calitate de primă Cameră sesizată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CAS,
CAMERĂ,
SESIUNE
/actualitate/zgonea-reducerea-cas-discutata-intr-o-sesiune-extraordinara-a-camerei-pe-2-3-iulie-12825558
12825558
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.