Washingtonul pregăteşte prelungirea unui acord controversat cu Beijingul în domeniul nuclear civil

Autor: Mihai Draghici Postat la 05 august 2015 41 afişări

Un acord care permite implicarea Statelor Unite în industria atomică civilă din China va fi prelungit 30 de ani, în pofida criticilor unor membri ai Congresului american privind proliferarea nucleară chineză, informează site-ul agenţiei AP.

Perioada de 90 de zile pentru reexaminarea acordului a expirat vineri, fără a fi propuse modificări şi fără a se cere blocarea documentului în Congresul Statelor Unite.

"Statele Unite şi China vor decide în viitorul apropiat când va fi prelungit acordul", a comunicat Departamentul de Stat.

Actualul acord de parteneriat în domeniul energiei nucleare civile expiră la sfârşitul anului 2015. Administraţia Barack Obama avertizase că încetarea cooperării în industria nucleară cu China va fi devastatoare pentru sectorul atomo-electric american, riscând şi să afecteze relaţiile bilaterale.

China este pe primul loc în lume în privinţa ritmului dezvoltării industriei atomo-electrice. În prezent, patru reactoare de tip american sunt în curs de construire în China, în cadrul unor contracte cu valoarea totală opt miliarde de dolari. În plus, există planuri pentru construirea altor zeci de reactoare.

Daniel Lipman, vicepreşedintele Institutului pentru Energie Nucleară din SUA, a salutat faptul că procedura de prelungire a acordului este "aproape completă", explicând că, în viitorul apropiat, China va deveni principala piaţă destinată tehnologiei nucleare americane.

Numeroşi senatori americani, atât republicani, cât şi democraţi, au exprimat preocupări, explicând că există riscul ca tehnologia nucleară americană să fie transpusă pe submarine nucleare, o situaţie interzisă prin acord.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CHINA,
NUCLEAR
/actualitate/washingtonul-pregateste-prelungirea-unui-acord-controversat-cu-beijingul-in-domeniul-nuclear-civil-14664357
14664357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.